Slovenija: Uvrštavanje Hrvatske na crvenu listu ili karantena za mlade

Regija

Slovenski epidemiolozi iduće bi sedmice mogli predložiti svojoj vladi, radi ograničenja “uvoza” novih zaraza iz Hrvatske, da se obvezujuća karantena odredi samo mlađoj populaciji, naveo je u subotu šef slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

U razgovoru za Slovensku novinsku agenciju STA Krek je rekao da postoje dvije mogućnosti – uvrštavanje Hrvatske na takozvanu “crvenu listu” zbog velikog povećanja slučajeva iako Hrvatska još ne ispunjava kriterij od 40 zaraženih u dvije sedmice na 100.000 stanovnika, a druga je da se obvezna karantena odredi samo za osobe od 15 do 35 godina, one kojih je daleko najviše među novozaraženima, piše Al Jazeera Balkans.

Prema podacima NIJZ-a, od početka jula pa sve do 12. augusta iz Hrvatske je u Sloveniju uneseno 70 slučajeva zaraze, no zadnjih dana po riječima Kreka uvezeni slučajevi naglo rastu, o čemu je u četvrtak razgovarao sa hrvatskim šefom zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom.

“Konstatirali smo da su izvori zaraza i hrvatskih i naših državljana iste lokacije, noćni lokali. Zato pozdravljam odluku Hrvatske da ih privremeno zatvori”, kazao je Krek.

Dodao je kako ga je Capak pitao namjerava li Slovenija uvesti karantenu za putnike koji u Sloveniju dolaze iz Hrvatske i da mu je odgovorio da je to “uvijek otvorena opcija”.

Ako se broj uvezenih slučajeva ne zaustavi, morat ćemo posegnuti i za karantenom, kazao je Krek kojega je na čelo NIJZ-a postravila nova Janšina vlada, nezadovoljna mjerama i nekim javnim izjavama ranijeg šefa.

Prema riječima Kreka, samo je u četvrtak u Sloveniji potvrđeno 22 slučaja “uvoza” iz Hrvatske, a među njima je 20 reklo da su bili na Zrću, na Pagu.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *