Slovenija u ponedjeljak otvara granicu s Italijom, danas s Furlanijom

Regija

Slovenska vlada uvrstila je Italiju na popis epidemiološki sigurnih država od ponedjeljka 15. lipnja i vraća režim prelaska granice u oba smjera na postojeći prije proglašenja epidemije Covid-19.

Tu odluku u petak je donijela slovenska vlada s time da će se prelazak granice najprije liberalizirati već u subotu 13. lipnja za talijansku pokrajinu Friuli Venezia Giulia (Furlanija Julijska Krajina), a od ponedjeljka i za sve ostale talijanske pokrajine.

Budući da su i Italija i Slovenija članice Schengenskog prostora, prelazak granice moguć je i izvan graničnih prijelaza, odnosno “kontrolnih točaka” za državljane Italije i Slovenije, a za ostale otvoreni su prijelazi Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok, priopćila je slovenska vlada.

Slovenija je od susjednih država na popis epidemiološki sigurnih najprije stavila Hrvatsku, nakon toga Mađarsku, a zatim Austriju no otvaranje granice s Italijom čekalo je zbog nešto složenije epidemiološke situacije na sjeveru te države.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak za posjeta gradiću Metlika na jugu uz granicu s Hrvatskom, da će od ponedjeljka početi i otvaranje malograničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske koji su do sada bili zatvoreni od proglašenja epidemije, što je otežavalo komunikaciju i veze između pograničnih krajeva i lokalnog stanovništva na obje strane.

HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *