Slovenija: Svi stanovnici dobit će turističke bonove

Regija

Slovenski parlament donio je novi paket državne pomoći zbog krize izazvane koronavirusom po kojem će radnicima i u junu dobiti subvencionirane plaće, a ozakonjena je dodjelu “vaučera”, turističkih bonova.

Zakonski paket, treći takav interventni zakon od početka koronakrize, parlament je prihvatio kasno sinoć, dok su u Ljubljani u večernjim satima trajali šesti po redu “biciklistički” prosvjedi protiv vlade Janeza Janše koji se održavaju petkom u večernjim satima. Na njima je po procjeni policije sudjelovalo više od tri hiljade ljudi, a organizatori navode da ih je bilo znatno više.

Novim zakonskim paketom pomoći, zaposleni u poduzećima koje je pogodila kriza i kod kuće su “na čekanju” i dalje će kao i prethodna dva mjeseca dobivati subvencionirano plaću do 80 posto njezina iznosa, ali samo još u lipnju, a ne još iduća tri mjeseca, kako je predlagala oporba.

Osim toga, uvedena je i nova mjera subvencioniranja skraćenog radnog vremena koja će se moći koristiti sve do kraja godine.

Cilj ovih mjera je da se u najvećoj mjeri sačuvaju radna mjesta, posebno u djelatnostima koje je koronakriza najviše pogodila, a među kojima su turizam, ugostiteljstvo, te “cluster” preduzeća vezana za autoindustriju.

Novim paketom pomoći za prevladavanje posljedica epidemije COVID-19 od oko milijardu eura i koji odmah stupa na snagu, predviđeno je preko 360 miliona eura za izdavanje besplatnih “turističkih bonova”.

Te vaučere dobit će svi stanovnici, punoljetni bon u vrijednosti 200 eura, a maloljetni od 50 eura. Moći će ih iskoristiti do kraja godine za noćenje u jednom od domaćih turističkih kapaciteta.

Cilj te mjere je pomoći domaćem turizmu da “preživi” sezonu u kojoj će prema očekivanjima biti znatno manje stranih turista koji u normalnim godinama ostvare dvije trećine ukupnih noćenja.

fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *