Slovenija bez novih slučajeva zaraze, otvorene škole i vrtići

Regija

Istodobno, obnovljena je i nastava za završne razrede srednjih škola, te rad vrtića, ali pod posebnim uvjetima i u manjim skupinama djece

U Sloveniji u zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze ili smrti povezane s Covidom-19, a zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji u ponedjeljak su nakon dva mjeseca otvoreni vrtići i počinje nastava za prva tri razreda osnovne škole.

S početkom nove sedmice relaksiraju se i druge djelatnosti poput trgovine i turizma.

Uz 479 testiranja nije potvrđen nijedan slučaj nove zaraze, pa ukupan broj onih koji su od početka epidemije oboljeli od Covida-19 ostaje 1466. Do sada je među zaraženima zabilježeno 104 smrtna slučaja, dok je u bolnicama trenutno samo 25 bolesnika, od toga pet na intenzivnoj njezi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U školskim klupama od danas su, nakon dugog razdoblja učenja “na daljinu”, vraćeni učenici triju prvih razreda osnovne škole, a njihovi su roditelji morali potpisati izjavu da su djeca zdrava i da nisu imala kontakte s osobama sa sumnjom na Covid-19. Za učenike ostalih razreda obrazovni proces nastavlja se na daljinu, bez jamstava da će se to promijeniti do kraja školske godine, prenosi Hina.

Istodobno, obnovljena je i nastava za završne razrede srednjih škola, te rad vrtića, ali pod posebnim uvjetima i u manjim skupinama djece.

Od danas je ponovo dopušten rad svih trgovina, a za rad se pripremaju i manji turistički objekti s kapacitetom do 30 postelja uz dopuštenje vlade, ali bez mnogo izgleda za primanje najčešćih stranih gostiju, Italijana, Austrijanaca i Nijemaca, jer su granice prema sjeveru i zapadu ostaju zatvorene.

Da bi se to promijenilo potrebno je protokole ulaska i tranzita dogovoriti bilateralnim sporazumima. Na to je ovih dana upozorio i premijer Janez Janša, pojašnjavajući okolnosti u vezi s proglašavanjem kraja epidemije Covida-19 u Sloveniji, te načelnu odluku vlade po kojoj je od sada dopušten ulazak u Sloveniju bez obvezne karantene za sve državljane EU-a i zemalja Europskog gospodarskog prostora.

Kako bi pomogla turističkom sektoru, slovenska će vlada ove sedmice u novom zakonskom paketu nastojati pomoći turizmu, kao jednoj od koronavirusom najugroženijih djelatnosti. Zakon bi trebao omogućiti da turističke tvrtke i dalje dobivaju subvencije za skraćeno radno vrijeme i doprinose za zaposlene jer sadašnje mjere pomoći privredu istječu već krajem ovog mjeseca.

Zakon predviđa da će se s istim ciljem uvesti i turistički vaučeri od 200 eura za zaposlene, koji će taj iznos moći namjenski koristiti samo u domaćim smještajnim kapacitetima, čime bi se povećala domaća potrošnja.

S druge strane, na opasnost velikih gubitaka i mogućeg otpuštanja zbog krize upozoravaju i iz drugih grana gospodarstva, pa trgovina upozorava da će ove godine zabilježiti 15 do 20 postotni pad prometa. Cluster proizvođača automobilskih dijelova i opreme upozorava pak da bi, ako nova državna pomoć izostane u toj djelatnosti, već najesen mogla ostati bez posla četvrtina sada zaposlenih, a riječ je o proizvodnji usmjerenoj na izvoz te većim dijelom ovisnoj o stanju automobilske industrije u Njemačkoj i njenim narudžbama.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *