Širi se brutalni snimak: Policajci srušili na pod ženu koja nije imala masku

Svijet

Nakon što se internetom počeo dijeliti snimak nasilnog hapšenja jedne žene na ulicama Melbournea, australska policija morala je u saopćenju objasniti svoje postupke.

Na njoj se vidi kako policajac silovito gura ženu prema zidu držeći ruke na njenom vratu, a potom je ruši na pod, prenio je CNN.

Policija je navela da su policajci bili u ulici Wellington oko 17 sati kada su ugledali 21-godišnju ženu kako hoda ulicom bez zaštitne maske. Odučili su je uhapsiti nakon što je odbila dati svoje podatke.

Naime, država Victorija uvela je vanredno stanje u nedjelju zbog skoka u lokalnom prijenosu bolesti, a stanovnici Melbournea već neko vrijeme moraju nositi maske prilikom svakog izlaska iz svojih domova. Kazna za nenošenje maske je oko 240 KM.

Na video se može čuti kako žena viče: “Gušiš me, skini mi se”, dok policajac drži ruke na njenom vratu i gura je uza zid.

Može se čuti i glas muškarca koji snima cijeli prizor: “Skidaj se s nje”. U jednom trenutku, žena nogom gurne policajku koja se pokušala umiješati.

Ubrzo zatim policajac je srušio nesretnu ženu na pod, a ona je sve vrijeme ponavljala: “Šta sam učinila, šta sam učinila”.

Potom se umiješao dečko te žene objašnjavajući kako je ona izuzeta od nošenja zaštitne maske.

Za CNN-ovu podružnicu 7News kasnije je ispričao:

– Strašan je način na koji su nas došli zastrašivati. Zbog njih bi se trebali osjećati zaštićeno, zar ne? Ne osjećamo se zaštićeno. Samo traže svađu i žele kazniti ljude i biti nasilnici, to nije zakonito – rekao je.

Policija je u saopćenju navela kako žena nije rekla da ima izuzeće od nošenja maske. Napomenuli su da je postala fizički agresivna te da je udarila policajku koja je kasnije prevezena u bolnicu na promatranje.

Policija je potvrdila identitet žene na policijskoj stanici. Terete ju za opiranje hapšenju i napad na policiju. Puštena je uz kauciju i bit će pozvana na sud kada bude zakazano ročište. Nisu je kaznili zbog nenošenja maske jer za to ima opravdanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *