Šeranić: Škole su dobile jasna zaduženja, djeca ne trebaju ići na nastavu s temperaturom iznad 37

BiH

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da su direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj dobili jasna zaduženja za postupanje u datom trenutku i u saradnji sa domovima zdravlja, te naglasio da se od 1. septembra vraća sto posto kapacitet domova zdravlja, što znači da će primarna zdravstvena zaštita biti spremna za početak školske godine.

Šeranić je naglasio da će to omogućiti bolji nadzor nad onima koji pokažu bilo kakve simptome novog virusa.

On je naveo da će mnogo toga biti rješavano u hodu, da će svaka situacija biti rješavana pojedinačno bilo da je riječ o eventualnoj zarazi u samom razredu ili školi.

“Početak nove školske godine zavisit će od nas samih, od stanja u samoj lokalnoj zajednici”, napomenuo je Šeranić.

On je istakao da je Institut za javno zdravstvo dobio jasne preporuke kako da epidemiološki prate situaciju, usredsređujući se na broj zaraženih u lokalnim zajednicama.

“Posljednja dva mjeseca epidemiološka situacija jeste nepovoljna. Ali ono čime smo se rukovodili pri odluci o početku nastave jesu preporuke evropskih i svjetskih centara, među kojima je Evropski centar za kontrolu bolesti, prema kojima je gotovo neznatan broj djece u Evropi koja su se zarazila virusom korona u okviru same škole”, rekao je Šeranić sinoć za RTRS i dodao da je evidentno da su se djeca inficirala u porodičnim klasterima i tako donosila virus u školu.

On je napomenuo da djeca nikako ne bi smjela da idu u školu sa temperaturom iznad 37 stepeni, već da u tom slučaju treba da se jave nadležnom ljekaru.

Kada je riječ o mogućnosti da usljed virusa korona budu zatvarane škole, Šeranić je naveo da se ne može govoriti o apsolutnoj situaciji, te da će u tom smislu biti potrebno uzeti u obzir mnogo toga.

“Pratit ćemo situaciju. Možda će časovi biti produženi na 45 minuta 1. decembra, ali se to mora procjenjivati. Ovo je novo i za kolege u obrazovnom sistemu”, rekao je Šeranić.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da će, bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, nastava početi 1. septembra, ali će biti organizovana u skladu sa mjerama zaštite.

“To znači da ćemo učiniti sve da potencijalnu zarazu u školama svedemo na minimum. Djeca će samo dio dana provoditi u školama, te je potrebno da i ostatak vremena budu što manje izložena riziku”, napomenula je Trivić.

Ona je apelovala da svi građani pokušaju da u narednom periodu poštuju mjere da bi mogućnost širenja zaraze bila što manja.

“Mi smo prema preporukama Instituta za javno zdravstvo pristupili organizaciji nastave, poštujemo stavove epidemiologa – da u jednom odjeljenju neće biti više od 15 djece, da će čas trajati 20 ili 30 minuta u zavisnosti od broja učenika u školama, da to prati obavezna dezinfekcija, nošenje maski i držanje distance”, navela je Trivić.

Ona je dodala da su to osnovne epidemiološke mjere i ne razlikuju se od onih koji vladaju u cijeloj RS, samo je važno da svaki pojedinac bude odgovoran.

Trivić je ukazala da se, prema posljednjim izvještajima inspektora na terenu, u određenim ugostiteljskim objektima krše mjere u smislu broja posjetilaca, što, kako je navela, predstavlja potencijalnu opasnost da se virus proširi na lokalnu zajednicu.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da će, ukoliko svi budu poštovali preporučene mjere, školska godina početi na najbolji mogući način.

“Smatramo da djeca zbog mnogo razloga treba da idu na nastavu u škole, posebno učenici prvog razreda koja se prvi put sreću sa učiteljima, đaci šestog razreda koji dobijaju nastavnike predmetne nastave, učenici prvih razreda srednjih škola, kojima je sve novo”, naveo je Damjanović.

On je naglasio da se skraćenim časovima neće gubiti na kvalitetu nastave, jer će nastavnici pristupati drugačijem načinu rada i posvetiće se isključivo onome što učenik mora da zna.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Istočno Sarajevo Danijela Mrda navela je da u ovoj regiji ima ukupno 20 osnovnih škola, da su sve pripremile rasporede časova, te da će u najvećim školama morati da se radi u šest smjena.

“Nastavni proces bit će znatno lakši u područnim školama, gdje je manje đaka i gdje će časovi moći da traju po 30 minuta, ali kada je riječ o epidemiološkoj situaciji biće jednako izazovno kao i u centralnim školama”, rekla je Mrda.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Bijeljina Duško Đurić smatra da će u prvih nekoliko dana biti potrebno da se učenici dodatno edukuju kada je riječ o pridržavanju mjera, ali da će sve usvojiti.

Đurić je rekao da je neophodno da se djeca iz škole što prije vraćaju kući i da što manje vremena provode u gradu, u zatvorenim prostorima sa mnogo ljudi.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *