Sebija Izetbegović: Mislim da nije trebalo da čekamo koronavirus da građani vide da zdravstvena usluga treba da bude bolja

BiH

“Ja ne znam da se postigao dogovor, koliko znam ide se prema dogovoru u kome bi se napravila reorganizacija službe zbog boljeg odgovora u krizi”, kazala je u izjavi za N1 direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović povodom najavljene reorganizacije zdravstvenog sistema u KS.

“Mislim da nije trebalo da čekamo korona virus da građani u KS vide da zdravstvena usluga treba da bude bolja”, kazal je Izetbegović.

Prema najavljenoj reorganizaciji, Opća bolnica bi trebala preuzeti primarnu ulogu kada je riječ o pacijentima zaraženim korona virusom.

“To se radi u korist pacijenata, njima bi bila lakša dostupnost. Odredilo bi se njihovo kretanje, ne bi se išlo od ustanove do ustanove a da ne znaju šta treba da dobiju i na kojem nivou. To bi bila reorganizacija na opće zadovoljstvo”.

“Ja sam godinama apelovala da se uradi reforma zdravstvenog sistema, vidite šta se pokazalo; pacijenti ne mogu doći do usluge, nalaze se u lošoj situaciji. Čak je i KCUS objavio rezultate u martu, pokazali smo da radimo tercijarne i sekundarne usluge. Mislim da bi zaista mogla biti bolja usluga sa ovoliko novca koliko ima u KS”, dodala je Izetbegović.

Još je kazala da unatoč vanrednoj situaciji, KCUS još nijednom nije bio u štrajku.

“KCUS nije učestvovao ni u jednom štrajku, iako su bili u raznim zdravstvenim ustanovama. Mi smo radili posao za druge ustanove i pokazali smo kako sistem može funkcionisati. Reorganizacija je nešto što mora da se uradi za dobrobit bolesnika, ali i uposlenika. Moramo biti mnogo bolje koodinirani, i privatno i profesionalno treba bolja koordiniranost. Ponavljam, za korist naših bolesnika ali i uposlenika”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *