Sarajlija čeka rezultate testa na koronu već 7 dana, na kraju se testirao privatno

BiH

Brojni čitatelji portala Klix.ba prošle sedmice su se javili ukazujući na problem sporosti sistema za dobijanje rezultata testiranja na koronavirus. No, jedan građanin je poseban slučaj s obzirom na to da je danas sedmi dan kako čeka na rezultat testa.

Muškarac koji je želio ostati anoniman za širu javnost (identitet poznat redakciji) kaže da se javio u Dom zdravlja Vrazova prvi dan kada je dobio simptome poput povišene temperature, suhog kašlja i umora.

29. juna, prošli ponedjeljak, sam testiran. U Vrazovoj su mi rekli da će poslati elektronsku uputnicu u Covid ambulantu Saraj Polje gdje trebam otići i testirati se. U ambulanti Saraj Polje su mi slikali pluća i testirali me. No taj dan nije bilo nikoga da mi izvadi krv, pa su mi rekli da dođem u utorak. Kada sam došao da izvadim krv, rekli su mi da dođem opet navečer po sliku pluća. Dakle, možda sam bio zaražen, ali sam tri puta morao dolaziti”, dodao je.

Ističe da je bio odgovoran, išao automobilom sam, a ne u društvu ili gradskim prijevozom te da je sve vrijeme bio samoizolaciji iako mu niko nije izdao rješenje.

“Tada su mi rekli da se test čeka 3-4 dana, ali da zovnem u srijedu svoj Dom zdravlja Vrazova i pitam za rezultate. Kada sam nazvao u srijedu rekli su mi da nema rezultata jer je pao sistem, pa da zovem ponovo poslijepodne ili navečer. Rezultata nije bilo, baš kao ni u četvrtak i petak”, govori nam.

Ističe da je u četvrtak od jedne doktorice dobio informaciju da laboratorija na KCUS-u radi u smanjenom kapacitetu jer su neki uposlenici morali iskoristiti godišnje odmore.

“Zvao sam u petak, ali opet nije bilo rezultata. Zvao sam i ambulantu Saraj Polje za svaki slučaj, ali ni dole nije bilo rezultata. Tada sam saznao da je navodno došlo do određenih problema s testovima koji su rađeni u ponedjeljak, odnosno da se na njima iz nekog razloga ne vidi ko je pozitivan, a ko negativan”, kazao nam je.

Rezultate nije dobio ni u subotu ni u nedjelju zbog čega se jutros odlučio testirati privatno i za to platiti 200 KM. Rezultate je dobio danas poslijepodne i test je negativan. Treba istaći da se naš sagovornik osjeća mnogo bolje, ali da je ogorčen cijelim sistemom.

Iz JU Doma zdravlja KS za Klix.ba je rečeno da nisu upoznati s tim problemom te da oni samo uzimaju briseve i šalje u laboratoriju. Na naš upit do trenutka objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovor sa KCUS-a.

Da je bilo problema u sistemu potvrđeno je protekle subote kada je saopćeno da je u Kantonu Sarajevo registrovano 107 novih slučajeva uz sljedeću napomenu:

“U taj broj uključen je i značajan broj njih čiji su testovi, zbog greške u sistemu koja se javila posljednjih pet dana, kasnili sa dostavom rezultata, zbog čega su uračunati u današnji izvještaj.”

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *