SAD obustavio testove korištenja hidroksiklorokina za oboljele od Covida-19

Svijet

Američki nacionalni institut za zdravlje objavio je u subotu da je zaustavio kliničko ispitivanje namijenjeno procjeni sigurnosti i učinkovitosti lijeka protiv malarije, hidroksiklorokina, u liječenju pacijenata oboljelih od korona virusa.

Studijom je utvrđeno da upotreba hidroksiklorokina, kojega je američki predsjednik Donald Trump u više navrata isticao kao mogući lijek od zaraze Covidom-19, ne donosi nikakvu korist pacijentima, te da im, štoviše, može čak i naštetiti, objavio je nacionalni institut za zdravlje.

Ranije ovoga tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je testiranje hidroksiklorokina u okviru njezina velikog ispitivanja liječenja bolesnika od Covida-19 zaustavljeno nakon što su novi podaci i studije pokazali da ne donosi koristi.

I američka uprava za hranu i lijekove povukla je početkom tjedna svoju hitnu autorizaciju korištenja hidroksiklorokina za liječenje Covida-19.

Američki predsjednik Trump predstavio je o hidroksiklorokin kao potencijalni lijek navodeći u ožujku da bi se moglo dogoditi da “on donese najveći preokret u povijesti medicine” kada ga se upotrebljava zajedno s antibiotikom azitromicinom.

U maju je pak Trump iznenadio objavom da on osobno uzima kuru hidroksiklorokina kao prevenciju od zaraze Covidom-19, nakon što je bilo otkriveno da su dva pomoćnika u Bijeloj kući bila pozitivna na korona virus.

Institut za zdravlje u aprilu je izvijestio o ispitivanju ovog lijeka koji se inače koristi protiv malarije i reumatoidnih bolesti poput artritisa.

HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *