Rusi koji odbiju vakcinu protiv koronavirusa mogli bi biti novčano kažnjeni

Svijet

Rusi koji rade u okruženjima visokog rizika mogli bi se suočiti s novčanim kaznama ukoliko odbiju obavezno vakcinisanje protiv koronavirusa, kada prve doze budu dostupne.

Ova odluka ruskih vlasti dolazi u vrijeme kada se zemlja suočava s gotovo 400.000 zaraženih infekcijom Covid-19, javlja Russia Today.

Naime, nove izmjene i dopune ruskog Zakona o upravnim prekršajima podrazumijevaju novčane kazne za povrede zakona u vrijeme epidemije, a koje se odnose na odbijanje vakcinisanja ili nepodvrgavanje ljekarskim pregledima.

Predložene kazne će se kretati od 100 dolara za pojedince i 427 dolara za privredne subjekte.

Vakcinacija je goruća tema u Rusiji s obzirom da se brojni roditelji protive vakcinisanju njihove djece. Ipak, zdravstvene vlasti ove zemlje upozorile su da će se obavezno vakcinisanje protiv koronavirusa odnositi samo na one koji su pod visokim rizikom od zaraze. To se prije svega odnosi na zdravstvene radnike, ali i stanovnike koji odluče putovati u inozemstvo.

Ministarstvo pravosuđa Rusije saopćilo je da neće biti kažnjavanja u slučajevima odbijanje vakcinisanja iz savjesnih razloga.

Dok se govori o obaveznom vakcinisanju, ruski istraživači užurbano rade na proizvodnji vakcine protiv Covida-19. Medicinari govore da će u svakom slučaju zdravstveno osoblje i novozaraženi biti među prvima koji će dobiti svoje doze vakcine.

U međuvremenu, Rusija bilježi više od 4.500 preminulih od koronavirusa. U Moskvi, gdje je registrovana većina slučajeva Covid-19, mjere blokade produžene su za još dvije sedmice.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *