Republika Srpska odbila respiratore koje je nabavila FBiH: Struka nam je rekla da nisu za liječenje

BiH

Nema u Republici Srpskoj afere o respiratorima, kazao je premijer Vlade u tom entitetu Radovan Višković te se referirao na aferu koja već skoro mjesec dana potresa Federaciju BiH.”Ono što je u Federaciji BiH pod istragom te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo uzeli u Republici Srpskoj, a znate zašto, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za sve jedan respirator koji je nabavila RS i koje je platila saglasnost je davao gospodin Peđa Kovačević načelnik Klinike za intezivnu njegu UKC-a”, kazao je Višković.

Odgovor o kvalitetu ponuđenih respiratora koje je preko “Serbrene maline” uvezla Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije bio pozitivan.

“I čovjek je rekao ove mašine, kako ih zdravstveni radnici vole da nazovu, ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, neko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo”, izjavio je Višković.

Uvoz 100 respiratora koje je za 10,5 miliona KM za potrebe zdravstvenog sistema FBiH uvezla kompanija “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, koja se ranije bavila uzgojem malina, potresa Federaciju od kad su mediji objavili detalje nabavke. Istragu po nalogu Tužilaštva BiH provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vještačenje je utvrdilo da se respiratori ne mogu koristi za liječenje bolesnika s koronavirusom.

Advokat direktora Federalne uprave civilne zaštite, koja je kupac za FBiH, Kadrija Kolić nedavno je negirao i odbacio vještačenje koje je naložilo Tužilaštvo BiH, tvrdeći da kupljeni respiratori mogu biti korišteni u bolničkom liječenju.

Istraga je u toku, a javnost je u iščekivanju raspleta i odgovornosti za ovu nabavku.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *