Radovanović: Nije nužno da će novi talas korone biti blaži

Regija

Profesor Medicinskog fakulteta u penziji epidemiolog Zoran Radovanović ocijenio je da se u Srbiji privodi kraju prvi talas epidemije koronavirusa i da bi drugi talas uslijedio prije ljeta jedino ukoliko bi se pribjeglo naglom popuštanju mjera.

“Vjerovatnije je da će nas drugi talas zahvatiti krajem godine ili čak u januaru. Nije nužno da bude blaži od prethodnog, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvjereno obznanjuje”, rekao je Radovanović u analizi za list Danas.

On je naveo da za sumnju u “dobroćudnost” naredne epizode Covida-19 postoje bar tri agumenta.

“Neosnovano je zanošenje da slabi ubojitost (virulencija) uzročnika. Oslabila je jedino mogućnost njegovog prenošenja, i to zahvaljujući rigorozno preduzetim mjerama”, naveo je Radovanović.

Takođe, kako je rekao u analizi, dostignuti nivo kolektivnog imuniteta je suviše nizak da bi značajnije uticao na tok epidemije, čak i ako je do sada zaraženo 20-ak puta više građana Srbije nego što je zvanično potvrđeno, to je samo oko tri posto populacije.

Radovanović je u analizi dodao da, uz “rezerve prema olakom pozivanju na analogiju, valja podsjetiti da je u pandemiji ‘španske groznice’ prije 102 godine, najfatalniji bio bio drugi talas”.

“Kad god da naiđe, taj novi novi pohod virusa rogobatnog naziva SARS-CoV-2 neće biti dočekan opsežnošću i strogošću mjera čiji smo svjedoci upravo bili. Malo koja zemlja bi izdržala još jedan sličan udar na svoju privredu. Život neće ponovo stati, već će se, uz određene zabrane, naglasak staviti na samodisciplinu i svijest gradjana”, upozorio je Radovanović.

Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *