Pulmolog otkrio koliko je stavljanje na respirator štetno za oboljele?

Regija

Kada oboljeli od koronavirusa koji su na respiratoru imaju negativni test to najčešće znači da se virus sakrio u plućima.

Kako je objasnio pulmolog Branimir Nestorović, zabranjeno je takvim pacijentima uzimati bris, s obzirom na njihovo stanje, ali da je činjenica da se ovakvim pacijentima virus sakrio u plućima.

Dodao je da je i sam respirator opasna procedura.

– Kada pacijent dođe u stanje da treba da se stavi na respirator, njegova pluća su oštećena, ali mi ne možemo da znamo koliko. Mi u ta pluća uduvavamo vazduh i taj pritisak može biti jako opasan za pacijenta. Podaci iz Engleske su da 51% pacijenata koji ode na respirator umre. U Srbiji je to 40%. Kada na oštećena pluća primijenite taj pozitivan pritisak, vi ih pocjepate, objasnio je Nestorović.

Kako je rekao, pacijent koji je zaražen koronavirusom, ima nekoliko mogućnosti:

– Prva je da mu nista ne bude. Oni koji se inficiraju, 80% njih ima lakši oblik. Jedan broj pacijenata, oko 5 odsto ima upalu pluća i uglavnom bude dobro. Njima se stavlja kiseonik, daju se antibiotici. Jedan procenat od tih 5 odsto idu na respirator. Njihov autoimuni proces, u želji da se odbrani od virusa, ošteti pluća i gomilu drugih organa, najprije srce, pa bubrege, pa svi organi počnu da popuštaju. Najčešće se na kraju umre od srca. Ljekari se uvek trude da pacijente što kasnije stave na respirator.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *