Profesor izračunao koliko bi bilo smrtnih slučajeva da su mjere bile blaže ili kasnije uvedene

Regija

Profesor s Medicinskog fakulteta u Splitu i član vladinog naučnog savjeta za borbu protiv koronavirusa Ozren Polašek došao je do izračuna da bi, da su mjere uvedene samo sedam dana kasnije, broj oboljelih i mrtvih bio dvostruko veći, a prema njegovom izračunu situacija bi bila još gora da su mjere kasnile i bile blaže od ovih koje su uvedene.

”Najgori scenarij je bio kada smo stavili uvođenje karantine, da se dogodilo sedam dana kasnije i takve mjere da su bile puno blaže. U tom slučaju se čak broj zaraženih diže do nekih 70.000, a broj umrlih na nekakve 2500”, kaže za RTL Ozren Polašek, profesor javnog zdravstva s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Karantin nas je, smatra on, spasio. Da je bila opravdana i da je dovela do pobjede nad koronavirusom, objasnio je takozvanom SEIR metodom koja opisuje kretanje epidemijskog vala.

“Vjerovatno ćemo puno mudrije reagirati u novom valu”

”U jednom optimističnom scenariju, da, možemo reći da smo prvi val jako dobro pobijedili. Vjerovatno ćemo puno mudrije reagirati u novom valu”, jasno će Polašek.

I sam premijer jučer je rekao da je Hrvatska pobijedila koronavirus. S njime se složila i ravnateljica infektivne klinike koja se prvobitno od pobjede ogradila.

”Kad je cijeli svijet pobijedi, onda ćemo reći da smo je pobijedili. Hrvatska je izvrstan rezultat napravila protiv korone, držimo se izvrsno i nadamo se da ćemo svi zajedno tako nastaviti.”

O virusu se puno toga saznalo pa se Polašek nada kako će mjere u drugom valu, ako do njega dođe, biti blaže nego sada.

”U prvom valu nismo još znali koliko je virus opasan. Pa smo morali sve aktivnosti zaustaviti. Sada već znamo da neke aktivnosti ne moramo zaustaviti tako da u slučaju jesenskog vala karantin će možda malo biti opušteniji na način da će gospodarstvo, barem one kritične grane, morati funkcionirati”, kazao je za RTL Polašek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *