Preminuo student iz Kenije: Niko ga nije htio pregledati, jer nije imao simptome koronavirusa

Regija

Sande John je bio student medicine, šesta godina, sa samo još dva ispita do kraja. Iz Kenije je došao u Beograd da bi postao ljekar, ali nažalost u tome nije uspio.

Prošle nedjelje je osjetio jake bolove u stomaku. Kako kaže žena koja stranim studentima u Beogradu drži časove jezika na Filološkom fakultetu, Sandeovi prijatelji su ga vodili u tri različite bolnice u Beogradu, ali niko nije htio da ga primi jer nije imao simptome koronavirusa. Također, pokušavali su da pozovu Hitnu pomoć, ali oni nisu došli u Studentski grad. Sande je na kraju primljen na Studentsku polikliniku gdje je preminuo 21. aprila.

U njenoj objavi koju je najprije preneo novinar Deutsche Welle Nemanja Rujević, ona objašnjava šta se dogodilo:

“Umro nam je student. Ta rečenica zvuči besmisleno, kao da je oksimoron. Nije imao koronu. Imao je bolove u stomaku. Imao je hitnu koja nije došla na poziv iz Studentskog grada. Imao je tri bolnice koja ga nisu primile jer nema simptome korone. Imao je poslednji dan života u Studentskoj poliklinici, gdje tek treba da se utvrdi šta je bilo, a šta nije bilo. Imao je dva ispita do diplome Medicinskog fakulteta. Imao je porodicu koja ga je poslala u Evropu da postane ljekar, a vratit će im se sin u kovčegu.”

Vijest je potvrdio i Studentski parlament koji je najavio da će uskoro biti održana i komemoracija.

Iz Ministarstva zdravlja za sada nema dodatnih informacija, čeka se detaljan izveštaj iz bolnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *