slovenija

Premijer Slovenije najavio “veće otvaranje” nakon 1. maja pod jednim uslovom

Regija

Slovenski premijer Janez Janša najavio je mogućnost otvaranja ekonomije i obnovu društvenog života za dvije sedmice uz uslov nastavka pada epidemije i uspostave mehanizma za nadzor kretanja osoba u karantinu, odnosno samoizolaciji.

“Na prijelomnici smo jer smo epidemiju većinom obuzdali, iako je virus još među nama i broj mrtvih nažalost raste. No, dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija”, naveo je Janša u svojoj videoporuci koju je objavila slovenska vlada.

Otvaranje nekih dijelova privrede i druge smanjene restrikcije početkom ove sedmice predstavljaju razuman rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontrolira, ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dvije sedmice.

Razmjere ponovnog otvaranja ekonomskog i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz “10-14 dana”.

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranja na nacionalnom nivou ove sedmice, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji kako epidemija opet ne bi uzela maha.

Iduće ublažavanje ograničenja treba očekivati “nakon prvomajskih praznika”, pod uslovom da rezultati testiranja na Covid-19 na nacionalnom uzorku započeti u ponedjeljak budu pozitivni, poručio je Janša.

U poruci građanima ustvrdio je da je Slovenija pod njegovom vladom opet postala primjer države “dobre prakse” u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije.

Požalio se da mu opozicija pri tome “baca klipove pod noge” iako su restriktivne mjere bile opravdane i učinkovite.

Osvrnuo se i na zakonske pakete kojima je ekonomiji i građanima omogućeno da za vrijeme epidemije izdrže ono najteže.

“Napravit ćemo sve u našoj moći da budemo sposobni iz ovoga izaći bez prevelikih šokova za blagostanje Slovenije, a znamo da će nam se nakon pobjede nad koronavirusom ponuditi nove šanse. Naše nekadašnje prednosti u krizi su postale naša slabost, no Sloveniju će ova kriza pogoditi manje od drugih, a od nas zavisi koliko ćemo nove prednosti znati iskoristiti”, ocijenio je Janša u videoporuci građanima, prenosi Hina.

Slovenija je od početka pandemije registrovala 1.344 slučaja zaraze. Od tog broja oporavilo se 197 osoba, dok je 77 preminulo.

FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *