Predrag Kon: Korona nije sezonski virus, konstantno se može prenositi

Regija

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u trenutnom toku epidemije u Srbiji znatno povoljnija situacija u odnosu na prethodni period jer je došlo do maksimuma broja zaraženih i do zaravnjenja, kao i da ti brojevi polako počinju da se spuštaju. No, postalo je jasno, ističe, da korona nije sezonski virus i da će uvijek biti tu.

Navodi da stuštanje brojeva ne znači da epidemija prestaje, te da od pojedinačnog ponašanja zavisi da li će se neko zaraziti.

“U ovom trenutku kada se spuštamo treba znati da u trenutku kada se budemo spustili, to nije znak da je prestala epidemija. Sada je jasno da nema sezonskog oblika, već da je virus konstantno prisutan i konstantno može da se prenosi, i da to isključivo zavisi od našeg ponašanja”, kazao je Kon za RTS.

Sa njim je saglasan i direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša, koji je nedavno izjavio da je situacija sa virusom korona u svijetu veoma ozbiljna i da je pandemija intenzivnija nego ikada prije.

“Niti je puno blaži, niti je puno gori što je bio. Prenosi se s čovjeka na čovjeka. Naše ponašanje je ključno za to kako će se širiti taj virus. A mi znamo da se u okolini gdje ima 95 do 99 posto ljudi osjetljivih na taj virus može širiti eksplozivno, ako je prisutan u toj okolini”, podvukao je Ivanuša, prenosi Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *