Porodilje na KCUS-u prije poroda moraju imati nalaz na koronavirus, validan je i serološki test

BiH

Ovaj uslov već neko vrijeme vrijedi u mnogim drugim bolnicama u FBiH, uključujući i Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu

Od ponedeljka, 13.jula 2020.godine sve pacijentice prije planiranog carskog reza i ginekološkog operativnog zahvata moraju imati test na Covid 19. Test ne smije biti star vise od 48 sati, informacije je sa GAK-a Sarajevo, prenosi portal Crna hronika.

U Općoj bolnici u Sarajevu nalazi testiranja moraju se imati već određeno vrijeme i rokovi su nešto drugačiji. Uputnica se dobije od ljekara Opće prakse a bris se radi u nadležnom Domu zdravlja.

Ova mjera donesena je zbog svih uposlenih ali i porodilja, te se iz Uprave nadaju da neće biti problema u davanju uputnica da se test radi na KCUS-u.

Serološki test se može raditi i privatno i bude gotov za maksimalno 30 minuta, te je i on validan. Cijena testa iznosi od 40KM do 60KM.

Slična ili ista situacija je i u ostalim kantonima. Prema iskustvima jedne mame, obavezan test potreban je i za prirodan porod i radi se besplatno u Domu zdravlja u Bihaću. Zanimljivim se čini i informacija da su maske u ovom kantonu obavezne na porodu.

I na UKC Tuzla test je obavezan i ne smije biti stariji od 72 sata. Testiranje je također besplatno.

Na ove informacije, veliki broj trudnica foruma Centra za trudnice i mame, pitale su “Šta ako test bude pozitivan, znači li to da nas neće poroditi?” na šta su druge trudnice reagovale da će porođaj teći bez problema uz mjere nadzora i drugačije uvjete na porodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *