Porast zaraženih nije nastao zbog drugog vala, već zbog popuštanja mjera?

Svijet

Najmanje 20 američkih saveznih država došlo je do porasta broja infekcija

Dok razne države diljem SAD-a i Europe počinju ponovno otvarati svoje granice i poslove, u nekim zemljama dolazi do ponovnog rasta broja slučajeva covida-19 ili stvaranja novih žarišta.

U najmanje 20 američkih saveznih država došlo je do porasta broja infekcija, a najmanje devet ih je prijavilo da je prošle sedmice došlo do porasta hospitalizacija.

Neke zemlje, poput Kine, zabilježile su porast slučajeva zaraze koronavirusom nakon otvaranja turističkih atrakcija, restorana i drugih sadržaja.

“Većina svijeta još uvijek proživljava prvi val”

No nije pravilno ovaj porast novozaraženih nazivati “drugim valom”, rekao je epidemiolog Mike Ryan, izvršni direktor Programa za izvanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na konferenciji za novinare 13. juna.

– Većina svijeta u ovom trenutku još uvijek proživljava prvi val pandemije, dodao je.

Iako je za mnoge zemlje završio vrhunac prvog vala, to ne znači da ponovni rast slučajeva predstavlja novi val, barem ne na način na koji ga definira većina znanstvenika i stručnjaka za javno zdravstvo.

– Drugim riječima, zaraza nije pala na vrlo nisku razinu, već je stagnirala na niskoj razini, a zatim se opet vratila kasnije u godini, objasnio je Ryan i dodao kako je porast zaraženih povezan s ponovnim otvaranjem društava, piše Business Insider.

– Uopće ne iznenađuje da se u onim zemljama koje su ukinule stroge mjere ograničenja ponovno pojave nova žarišta i novi slučajevi. To ne znači da se radi o drugom valu, kaže Ryan.

Predlaže blaže mjere

Epidemiolog WHO-a nije pritom spomenuo ponovno uvođenje karantene kao potencijalnu strategiju za kontrolu novog porasta slučajeva zaraze, iako su neke regije u Kini učinile upravo to, a guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao da do toga može ponovno doći u New Yorku.

Umjesto toga, rekao je da vlasti mogu razmotriti uporabu “mikro procesa” kako bi se pomoću njih kontroliralo širenje virusa sve do razvoja sigurnog i učinkovitog cjepiva, prenosi Index,hr

Na primjer, Ryan predlaže da lokalne vlasti utvrde odakle točno dolaze novi slučajevi i onda interveniraju u tim određenim podregijama, a ne na razini cijele države. No da bi bile u tome uspješne, vlastima su potrebni sigurni i detaljni podaci.

. Zapravo se sve svodi na sofisticiranost vašeg javnozdravstvenog nadzora, sposobnosti vašeg zdravstva da testira i prati pojavu novih slučajeva i da poduzima konkretne mjere, rekao je Ryan.

– Bez dobrog praćenja novih zaraza gotovo je nemoguće provesti ovaj manje ograničavajući pristup, dodao je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *