Počela proizvodnja ruske vakcine: Dvije doze za dvije godine imuniteta

Svijet

Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije saopćilo je da je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona koju je napravio centar Gamalej. Predsjednik Vladimir Putin ranije je objavio da je Rusija prva u svijetu koja je registrirala lijek za prevenciju virusa COVID-19, vakcinu koja je dobila naziv “Sputnik V”.

Ruski fond za direktna ulaganja takođe je uložio sredstva u stvaranje vakcine. Njegov šef Kirill Dmitriev rekao je da je do sada fond primio prijave za kupovinu milijardu doza cjepiva iz više od 20 zemalja.

Istovremeno je napomenuo da je Rusija dogovorila proizvodnju vakcina u pet zemalja. Prema njegovim riječima, raspoloživi kapaciteti omogućavaju proizvodnju 500 miliona doza godišnje.

Prema informacijama iz Državnog registra lijekova, lijek će biti rješenje za intramuskularnu injekciju. Planirano vakcinisanje vršit će se u dvije faze: Prvo – s komponentom I, nakon tri sedmice – s komponentom II.

Prema Ministarstvu zdravlja, dvostruka shema ubrizgavanja omogućava formiranje dugoročnog imuniteta do dvije godine.

Odjeljenje je najavilo i objavljivanje podataka o predkliničkim i kliničkim ispitivanjima lijeka. Ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio je da su kritike iz inostranstva uglavnom rezultat “nepoznavanja detalja” dodavši da mnogi ne znaju da je “cjepivo pušteno na platformi na kojoj je već napravljeno šest proizvoda”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *