Pandemija u Zagrebu izazvala novi problem: U bolnicama sve više pijanih

Regija

Prošli vikend, kada je broj zaraženih novim sojem koronavirusa rapidno rastao, Zagreb je pogodio zemljotres, a ukinut je i javni prijevoz, zagrebačka bolnica Sestara Milosrdnica u Vinogradskoj je zabilježila veliki broj onih koji su su u nju stigli zbog alkoholiziranosti.

Već je poznato  da je prvi dan nakon zatvaranja kafića, bilo najviše hospitaliziranih u jednom danu, njih čak 17. Ali su se te crne brojke nastavile i tokom prošlog vikenda. Vikend pred nama ponovno će nakon hladnih dana biti topao, sunčan, idealan za boravak u prirodi u redovnim situacijama, piše portal 24 sata.

Ali ono što ministar Vili Beroš i ostali iz štaba stalno napominju je činjenica: Ako ste vani držite distancu od dva metra, ne budite u grupama. Dodatni apel stiže i za sve one koji misle da s najbližim prijateljima mogu “popiti koju” i podružiti se zatvorenim ili na otvorenom.

Ukoliko se te mjere budu kršile, moguća je dodatna zabrana kretanja i ograničavanje na najviše dvije osobe u grupi, što je kao mjeru na stolu najavio Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Nakon zatvaranja kafića, događa se fenomen koji nismo mogli predvidjeti, da imamo u bolnicama enormno veliki broj pijanih ljudi.  Ljudi se druže na privatnim zabavama, više obitelji su zajedno ili se druže i na kartanju po kućama i stanovima. To je potpuno kontraproduktivno u suprotnosti sa svime što radimo i protiv čega se borimo. Apeliramo na sve da se ne druže. Znam da je to teško, svi smo mi socijalna bića, ali nikada nismo imali ovakav problem s virusom. Molim vas, ljudi, moramo svesti socijalne kontakte na nulu u borbi protiv širenja zaraze”, rekla je Maja Bujević Grba, direktorica Zavoda za hitnu medicinu i članica Štaba civilne zaštite.

Oni koji su završili zbog trovanja alkoholom u bolnici, zbog svoje nesmotrenosti uzimaju i krevete ljudima koji su oboljeli od COVID-19 ili imaju druga hitna stanja, navodi portal 24 sata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *