Otkriveno novo žarište koronavirusa: Broj zaraženih povećan zbog održanog vjenčanja?

Svijet

Jedna svadbena proslava dovela je do pojave novog žarišta koronavirusa u Iranu, ali država mora da nastavi sa otvaranjem ekonomije uprkos upozorenjima na na mogući drugi talas, izjavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

U Iranu je posljednjih dana prijavljen oštar rast broja novozaraženih.

– Na jednoj lokaciji vidjeli smo vrh epidemije. Radi se o jednoj svadbi što je uzrokovalo mnoge probleme za mnogo ljudi, zdravstvene radnike i predstavlja ekonomske i gubitke za zdravstveni sistem – rekao je Rohani.

Iranski univerziteti ponovo su danas otvoreni nakon više od tri i po mjeseca, rekao je Rohani i dodao da će za sedam dana biti otvorena obdaništa.

U Iranu je do sada zaraženo više od 167.000, a više od 8.000 ljudi je umrlo.

Zvaničnici upozoravaju na drugi talas epidemije, ali kažu da je razlog novih žarišta u stvari povećano testiranje.

Jedan zvaničnik je rekao da se oko 70 posto novih slučajeva u Teheranu odnosi na lica koja su nedavno putovala van Teherana.

– U ovim okolnostima nemamo drugi izbor, moramo da radimo. Naše fabrike moraju da rade, prodavnice da budu otvorene i kretanje se mora dozvoliti i omogućiti – rekao je Rohani.

Iranski predsednik izjavio je da se ne nazire kraj pandemiji korona virusa u toj zemlji i upozorio ljude da će ona možda još dugo trajati.

Iran je od sredine aprila počeo da postepeno ublažava restriktivne mjere karantina, ali je prethodnih nekoliko dana zabilježio nagli porast broja zaraženih na dnevnom nivou, a samo u četvrtak prijavljeno je 3.574 slučajeva, najviše od februara ove godine, prenosi Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *