Omiljena destinacija Bosanaca: Bar u Makarskoj novo evropsko žarište?

Regija

Švicarske dnevne novine Blick pišu da su se u hrvatskom baru Makarana u Makarskoj koronavirusom zarazili žena iz Aargaua i četvero njenih prijatelja.

Dodaje kako su neki građani kantona Zurich također bili pozitivni na koronavirus nakon što su se par dana zabavljali na istome području.

Blick Caro S. (26) uživala je u svom odmoru u Hrvatskoj. Plesala je i zabavljala se u baru Makarana sa šest svojih prijatelja. Grupa je boravila tamo svaki dan od petka do utorka, zajedno sa stotinama drugih turista. Zatim se prošle nedjelje vratila u Švicarsku, prenosi Index. 

Caro sada nije najbolje, kašlje i izgubila je osjet okusa. U ponedjeljak se testirala na covid-19 i bila je pozitivna.

Odmah je nazvala svoje prijatelje kako bi ih upozorila. No, ubrzo je saznala da se i oni loše osjećaju, piše Blick. Pet od sedam njih bilo je pozitivno na koronavirus nakon što su se vratili iz Hrvatske.

“Zarazili smo se u baru Makarana”, rekla je Caro.

Grupa iz Zuricha koja tvrdi da se zarazila u Makarskoj

Čitateljica Blicka iz Rumlanga, koja je htjela ostati anonimna, bila je do ove nedjelje sa suprugom i troje prijatelja u Makarskoj.

“Išli smo u bar Makarana. Sada je moj muž pozitivan na covid-19”, ispričala je i dodala da se i dvoje njihovih suputnika osjeća loše te da čekaju nalaze testiranja.

“Bar je bio prepun. Nismo imali gotovo nikakvog prostora. Svi su se znojili kao ludi”, rekla je čitateljica.

“Konobari su nosili maske, ali ponekad samo preko usta, a ne preko nosa. Neki su čak imali masku ispod brade. Bili smo tamo oko sat i po, nakon toga smo otišli”, dodala je.

Blick piše kako bi bar Makarana mogao postati novo evropsko žarište jer ovo nisu jedini primjeri gostiju koji su se nakon posjeta baru zarazili koronavirusom. Caro S. je rekla kako su njeni prijatelji iz Hamburga koji su posjetili Makaranu također dobili COVID-19.

Gornja Austrija izvijestila je u utorak da je nekoliko ljudi koji su nedavno posjetili bar Makaranu sada zaraženo koronavirusom. Prema informacijama medija, navodi Blick, radi se o šest osoba.

Švicarski medij Blick piše kako je kontaktirao bar Makaranu i hrvatske vlasti, ali kako za sada nije dobio odgovore na svoja pitanja. 

Makarska je inače, najomiljenija destinacija Bosanaca i Hercegovaca kada je u pitanju izbor destinacije za ljetovanje. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *