Odbili da uvedu mjere, a nemaju nijednu zaraženu osobu: Koja je tajna ruskog grada?

Svijet

Kako se navodi, škole su ipak zatvorili, “isključivo zbog interesovanja za učenje na daljinu”, kao i restorane i klubove, jer bi bilo “veoma loše” da rade u vrijeme pandemije.

U ruskom gradu Sajansku u Irkutskoj oblasti nije zabilježen nijedan slučaj virusa korona, iako je gradonačelnik Oleg Borovski odbio da uvede ograničavajuće mjere, prenosi “KP.RU”. U gradu sve vrijeme rade saloni ljepote, vrtići, pa čak i tržni centri.

Kako se navodi, škole su ipak zatvorili, “isključivo zbog interesovanja za učenje na daljinu”, kao i restorane i klubove, jer bi bilo “veoma loše” da rade u vrijeme pandemije.

“Kod nas više obolijevaju od gripa, nego od virusa korona. U Sajansku je registrovano 10 vrsta upale pluća, koje nemaju veze sa virusom korona. Da li bih zbog toga trebalo da uvedem karantin?”, pita se gradonačelnik.

Glavni stručnjak za epidemiologiju Ministarstva zdravlja Irkutske oblasti Irina Lisjanska ističe da ovaj fenomen nema nikakvo naučno objašnjenje. Epidemiolog Jurij Lisanov iznio je dvije verzije – prva je loše testiranje na virus korona. Međutim, on ističe da bi u tom slučaju svi ljudi bili zaraženi, ali da se bolest odvija bez simptoma. Ipak, to nije moguće, prenosi Sputnjik.

Druga verzija je da je virus korona u Sajansku bio već u januaru i februaru, kad je zabilježen nagli porast broja pacijenata sa upalom pluća. Kako se navodi, virus iz Kine je u to vrijeme zahvatio cijeli Sibir, koji je, izgleda, prebolovao virus korona. Zbog toga je sada u tom regionu zabilježen mali broj slučajeva.

“Moguće je da je mali grad Sajansk još u proljeće stekao kolektivni imunitet. Imali su sreće”, ističe naučnik.

Lisanov je skrenuo pažnju na još dva “neobična” mjesta u Irkutskoj oblasti kada je riječ o broju zaraženih virusom korona. Riječ je o gradu Šelehovu i Čeremhovskom okrugu. Virolog smatra da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnilo zbog čega ta mjesta nisu pogođena virusom.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *