Od petka za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test

Regija

Na sastanku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 analizirana je trenutna epidemiološko situacija i prilagođavanju meru sadašnjoj situaciji.

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće tako i za strane državljane, preporučeno je danas Vladi Srbije.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sjednici Vlade Srbije, piše Telegraf.rs

Krizni štab donio je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR Testovi na koronavirus, na lični zahtjev građana Srbije i stranih državljana, koštat će šest hiljada dinara na teritoriji cijele Srbije.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama sve medicinski radnici biti testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata početi da rade. Klinički centar u Nišu (nova zgrada) početi sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

Bez sankcija za nenošenje maski na otvorenom, ali epidemija još nije završena

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mjera svakako nije u planu.

Svi članovi kriznog štaba, na čelu sa ljekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvijek nije završena. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *