Nova vrsta koronavirusa dominira i zamjenjuje prvu: Mutacija devet puta zaraznija

Svijet

Globalna naučna studija pokazuje da je mutirani virus korona sada tri do devet puta zarazniji, ali da ima manju snagu i da smrtnost nije povećana, piše CNN.

– To je sada dominantni oblik virusa, ističe imunolog Erika Olman Šapir iz Instituta za imunologiju “La Jolla”.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu “Cell”, analizirane su genetske sekvence virusa i sprovedena studija na ljudima, životinjama, te njihovim ćelijama u laboratorijama.

Rezultati pokazuju da je mutirana verzija korone češća i da je zaraznija od ostalih.

Stručnjaci su tu mutaciju nazvali “G614” i pokazali da je takva vrsta virusa korona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD, a koja se zove “D614”.

Istovremeno, stopa smrtnosti je nepromijenjena.

– Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta G614 u šiljku proteina proširila brže od varijante D614, napisala je u svom izvještaju biolog Beti Korber iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

Prema studiji, nova verzija virusa brže se množi u gornjim disajnim putevima – nosu, sinusima i grlu, što objašnjava veću stopu zaraznosti.

S druge strane, analiza 1.000 britanskih pacijenata koji imaju virus korona pokazuje da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji od onih koji su imali staru vrstu korone. 

PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *