Njemački mediji: 10 maturanata vratilo se sa Zrća zaraženo korona virusom

Svijet

Agencije iz Njemačke navode da je po povratku s maturalnog putovanja na Pag otkriveno da je od 18 bivših gimnazijalaca zaraženo njih 10. Odsjeli su, piše dalje, u “hrvatskoj metropoli partijanja Novalji”, a detalji ne predstavljaju reklamu za hrvatski turizam.

Agencijska se vijest šturo oslanja na izjavu glasnogovornice Okružnog vijeća Göppingena u Baden-Württembergu da je riječ o 18 maturanata koji su se vratili s putovanja, od kojih je od covida-19 oboljelo prvo njih devet, da bi se naknadno virus pokazao kod još jednog od maturanata.

Većina oboljelih imala je simptome poput gripe; probleme s disanjem i izostanak osjeta okusa.

“Svi se nalaze u kućnoj izolaciji”, prenio je t-online.de.

Osim njih, u izolaciji se nalazi i njihovih 50 kontakata.

Slavlje – ko da sutra ne postoji

U prvoj polovici jula novaljski gradonačelnik Ante Dabo tražio je zabranu održavanja svih partija na Zrću, upozoravajući da će, ako bi se neki gost zarazio, biti nemoguće utvrditi sve kontakte zaraženog.

Lokalni list Heindenheimer Zeitung o zaraženim maturantima piše detaljnije. U članku se navodi da Hrvatska djeluje “kao da je koronu već zaboravila, barem u hrvatskoj metropoli partijanja Novalji na otoku Pagu, gdje se slavi kao da sutra ne postoji”.

List piše da je devet prvozaraženih iz mjesta i gradića Donzdorf, Süßen i Lauterstein iz okruga Göppingen, te da je deseta zapravo maturantica iz Bavarske. Riječ je o donedavnim učenicima Gimnazije Rechberg u Donzdorfu. List prenosi da je nakon objave o zaraženim maturantima gradonačelnik gradića Martin Stölzle bio uznemiren:

“Naravno da svi možemo razumjeti veliku želju maturanata da se prepuste slavlju.”

Dodao je, međutim, da se od odraslih ljudi očekuje da su kadri procijeniti rizik, te da se to očekuje i od maturanata. O čemu je govorio Stölzle postaje jasno u nastavku teksta, gdje otkriva da je od maturalnog putovanja odustalo čak dvije trećine maturanata.

Heindenheimer Zeitung kontaktirao je Maxtours, tvrtku iz Hamburga koja je organizirala putovanje. Iz tvrtke su rekli da ne znaju da je bilo još i više zaraženih, da je odmor trajao devet dana, a predstavnik tvrtke dodao je i to da “nitko ne kaže da su se svi gosti u Hrvatskoj zarazili”.

On je rekao i to da se klubovi na Zrču pridržavaju “protuepidemijskih mjera Hrvatske”, da tri najveća kluba inače mogu primiti 6000 posjetitelja, ali da ih sada puštaju samo 1000 svi skupa.

“Obaveza nošenja maske na mjestu partijanja nije propisana”, rekao je.

Heindenheimer Zeitung napisao je i to da najnovije fotografije partijanja na Zrću pokazuju da su “plesni podiji puni, da nitko ne nosi maske niti drži razmaka”, unatoč tome što se na oglasnom zidu može vidjeti epidemiološko upozorenje.

Pag se u skoro identičnom kontekstu spominje i u medijima u Italiji.

Po povratku zaraženo još petero

Dva maturanta iz Padove u Italiju su se iz Hrvatske vratila pozitivna na koronavirus, a ostali njihovi suputnici, njih 24 iz Venecije i 13 iz Padove u samoizolaciji su i morat će na testiranje, piše Corriere del Veneto, a prenosi Dnevnik.hr.

Maturanti su bili na putovanju na Pagu, a vratili su se 1. kolovoza. Nakon povratka jedan je maturant dobio temperaturu te se javio svom liječniku. Simptomi su blagi i nije u teškom stanju. Drugi kod kojeg je potvrđen koronavirus nema simptoma. Epidemiolozi pokušavaju pronaći sve njihove kontakte.

Kako piše Corrierre del Venetto, u Hrvatskoj su maturanti uživali u izlascima, festivalima i drugim događajima, a odsjeli su u apartmanima u kojima je bilo do sedmero ljudi. List piše kako je nakon povratka iz Hrvatske zaraženo još pet maturanata iz Pedemontane i dva iz Berice, ali nije poznato jesu li bili s 18-godišnjacima iz Padove.

Talijanski liječnici pozivaju sve, naročito mlade da se drže epidemioloških pravila te da se ne ponašaju kao da koronavirus ne postoji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *