Njemački institut došao do novih otkrića u vezi sa usporavanjem i zaustavljanjem koronavirusa

Svijet

Tim biohemičara i virologa na Univerzitetu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije virusom SARS-CoV-2 koji u ljudima izaziva covid-19, saopštio je Ivan Đikić.

Naučnici su testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Dvije potencijalne terapije

Među njima su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za liječenje covida-19.

Jedan lijek blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin), a na njemu su već započela klinička ispitivanja.

Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je dokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokira glikolizu, važan metabolički put u širenju virusa SARS-CoV-2.

U ovom otkriću posebno je zanimljivo to što američka kompanija Moleculin Biotech već posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Stručnjaci te kompanije već su krenuli u pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta

“Ovo je veliki pomak”

Doktor Christian Münch, vodeći autor na radu i voditelj laboratorija na Institutu za biohemiju (IBC2), komentarisao je novo otkriće: “Zahvaljujući tehnologiji mePROD koju smo razvili na IBC2 bili smo prvi put u mogućnosti pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2. Činjenica da naši nalazi sada mogu potaknuti dalja istraživanja u svrhu razvoja lijekova definitivno je veliki pomak.

“Uspješna upotreba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna je prilika u borbi protiv SARS-CoV-2. Te su tvari već dobro okarakterisane, a znamo kako ih pacijenti tolerišu. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos razumijevanju koji pravci obećavaju najbrži uspjeh”, dodao je profesor Jindrich Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju.

“Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti naučnika poput Christiana Müncha u našem institutu, kao i bliska saradnja biohemičara i virologa, doprinijeli su ovom uspjehu. Projekat je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe protiv covida-19”, komentarisao je Đikić.

“U ovakvoj kriznoj situaciji moramo se posvetiti novim putevima istraživanja. Saradnja između laboratorija Cinatl i Münch omogućila je brzo fokusiranje istraživanja na SARS-CoV-2. Dosadašnji nalazi izvrsna su potvrda ovakvog pristupa međudisciplinarne saradnje”, poručila je profesorica Sandra Ciesek, direktorica Instituta za medicinsku virologiju Univerzitetske bolnice u Frankfurtu prenosi Index.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *