“Ništa ne znamo o COVID-19, nema sumnje da se virus vraća”

Regija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nema dileme da se u Srbiji vraća korona virus.

“Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu i da je i u ovom dijelu godine i te kako aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je Kon za RTS.

Epidemiolog je istakao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama kao što su derneci i rođendani, ali i “donošenjem torte u firmu”.

“Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu”, rekao je Kon.

Dodaje da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje da građani ponovo počnu da se pridržavaju mjera.

Kon je ocijenio da je borba protiv epidemije “borba na dugi tok” i dodao da “nema govora da će nas virus napustiti”.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, Kon je rekao da je u svim zemljama Evrope u kojima je došlo do popuštanja mjera, povećan broj novooboljelih.

“Mi smo bili pred gašenjem epidemije, došli smo do 18 novooboljelih u jednom danu, ali ekonomija daje svoj input. Vraćanje u život bilo je ekonomski neophodno”, kazao je Kon.

Ocijenio je da se “grdno vara” onaj ko misli da je Krizni štab samo medicinski. “Ovo je državni Krizni štab, što znači da je ekonomija i te kako važna”, naveo je Kon.

Kazao je da je od 11. maja bilo upozorenja za studentske domove, utakmice, izborne događaje.

“Sve je to bilo vrlo loše po epidemiološku situaciju”, kazao je epidemiolog.

Govoreći o eventualnom vraćanju nekih mjera s obzirom na porast broja novoinficiranih u Srbiji prethodnih dana, Kon je rekao da je opšta procjena da nema mjera zatvaranja, ali i apelovao na građane da shvate da svako javno okupljanje, posebno u zatvorenom prostoru, predstavlja povećan rizik.

“Ja bih sve zatvorio, to je najlakše da se riješi ali to nije moguće. Mi smo u proglašenoj epidemiji koja je sama po sebi vanredna situacija. Ne možemo pustiti da se virus prenosi bez ikakve kontrole”, rekao je Kon.

Imunolog Srđa Janković ocijenio je da se situacija sa korona virusom u Srbiji pogoršava i da postoji potencijalno novo razbuktavanje epidemije zbog čega je neophodno rigorozno sprovoditi protivepidemijske mjere.

“Ne znamo da li je virus biološki oslabio, mutacije postoje, ali samo neke mutacije dovode do promjene osobina”, naveo je Janković.

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovano još 137 slučajeva zaraze korona viruom, a jedna osoba je preminula. 

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *