Niko ne zna koliko ima respiratora u BiH (VIDEO)

BiH

Osim 20 respiratora, za koje se ne zna šta će biti i gdje će na kraju završiti, 80 respiratora bit će prebačeno u drugo skladište jer je inspekcijskim nadzorom Agencije za lijekove BiH utvrđeno da ovi respiratori nisu pravilno skladišteni

Aktuelna tema posljednjih mjesec i po dana u Bosni i Hercegovini, zbog koje se vodi istraga u Tužilaštvu BiH, je nabavka 100 respiratora. Istraživali smo koliko respiratora po glavi stanovnika imamo u BiH, te gdje su oni, uključujući i ovih 100 spornih?

Dvadeset respiratora koji su naknadno iz Pekinga stigli u Federaciju, a koji su zajedno sa prethodnih 80 obuhvaćeni istragom, još su na sarajevskom aerdoromu jer za njih nije plaćen PDV u iznosu od 260 hiljada maraka, poručuju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Na aerodromu je pod carinskim nadzorom i donacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer još nije pokrenuta procedura za carinjenje opreme. U toj opremi nalazi se i 40 respiratora za koje je, navodno, utvrđeno da su isti kao i oni zbog kojih Tužilaštvo vodi istragu. Uprava je zatražila očitovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s tim, javlja BHRT.

“Dvadeset sedmog maja je špediter podnio carinsku prijavu za uvozno carinjenje ovih dodatnih 20 respiratora, trenutno se radi provjera i usklađivanje dokumentacije koja je potrebna za provođenje postupka. Do tada se respiratori nalaze u skladištu pod carinskim nadzorom na sarajevskom aerodromu i oni će moći ući na carinsko područje kada budu plaćene dadžbine”, kaže portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Osim 20 respiratora, za koje se ne zna šta će biti i gdje će na kraju završiti, 80 respiratora bit će prebačeno u drugo skladište jer je inspekcijskim nadzorom Agencije za lijekove BiH utvrđeno da ovi respiratori nisu pravilno skladišteni u skladištu Federalne uprave civline zaštite u Azićima. Za sada je stigla jedna ponuda.

Inače, u Bosni i Hercegovini nema zvaničnih podataka o tome koliko naša zemlja ima respiratora, za koje namjene i kako su oni distribuirani. Od sedam instiucija, kojima smo slali upite, odgovor smo dobili od četiri. Iz Fedralnog ministarstva zdravstva poručili su da smo u martu imali 250 respiratora, dok iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske tvrde da je do sada nabavljeno 14 respiratora, od kojih je 13 isporučeno Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i jedan bolnici u Bijeljini. Iz Federalne uprave civilne zaštite naglašavaju da te podatke ima Zavod za javno zdravstvo Federacije.

A iz Zavoda odgovaraju- “Sve što se nabavljalo, nabavljala je Federalna uprava civilne zaštite i distribuirala, tako da mi te podatke uopšte nemamo, jer nam ih nikada nisu dostavili”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *