New York Times: Hakeri pokušali ukrasti podatke o vakcini za koronu

Svijet

Američke agencije za kibernetičku sigurnost upozorile su da kineski hakeri pokušavaju ukrasti podatke vezane uz ispitivanja cjepiva protiv korona virusa, navode američki mediji.

Američki FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv korona virusa, objavili su Wall Street Journal i New York Times.

Po pisanju ovih listova, FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti namjeravaju objaviti upozorenje o pokušajima kineskog hakiranja u trenutku dok se vlade u svijetu i privatne tvrtke utrkuju u razvoju cjepiva protiv COVID-19.

Hakeri također pokušavaju doći do informacija i intelektualnog vlasništva vezanog uz liječenje i testiranje za COVID-19.Prema medijskim izvješćima, američki dužnosnici tvrde da su hakeri povezani s kineskom vladom.

Službeno priopćenje s tim u vezi moglo bi uslijediti u idućih nekoliko dana.Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiang odbacio je takve optužbe, navodeći kako se Kina čvrsto protivi svim hakerskim napadima.

 “Mi smo vodeći u svijetu u pogledu razvoja cjepiva i liječenja COVID-19. Nemoralno je napadati Kinu glasinama i klevetama bez ikakvog dokaza”, kazao je Zhao.

Upitan o ovim medijskim izvješćima američki predsjednik Donald Trump nije ih potvrdio, ali je rekao: “Što još ima novoga s Kinom? Što je tu novoga? Recite mi. Nisam sretan s Kinom”.”Vrlo pozorno to pratimo”, dodao je Trump. 

Američko upozorenje koje će uslijediti biti će još jedno u nizu upozorenja i izvješća u kojima se optužuju hakerima koje podupiru vlade u Iranu, Sjevernoj Koreji, Rusiji i Kini za aktivnosti vezane uz pandemiju korona virusa u svijetu, od objavljivanja lažnih vijesti do napadanja pojedinih znanstvenika.

Prema New York Timesu, to bi mogao biti uvod u kontranapad američkih agencija koje su uključene u kibernetički rat.Prošlog su tjedna u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci “često povezani sa strukturama druge države”. 

HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *