Nestorović: ‘Potpuno je jasno da je virus vještački, pitanje je ko ga je napravio’

Regija

Visokoinfektivni virus SARS-CoV-2 prilagođen je da inficira ljudske umjesto ćelija šišmiša, navodi se u novoj australijskoj studiji u koju bezrezervno vjeruje omiljeni Vučićev doktor Branislav Nestorović, koji je na sebe skrenuo pažnju ranijom izjavom da je koronavirus “najsmešniji virus na svetu i da postoji samo na Facebooku”. Doktor Nestorović u međuvremenu je odustao od te teorije i sad smatra da je koronavirus nastao u laboratoriju. 

Doktor Nestorović navodi da je grupa naučnika, na čelu sa profesorom Petrovskim, istraživala kako se virus vezuje za razne vrste ćelija i zaključila da se najbolje vezuje za ljudske ćelije. Mnogo manje za druge.

– Dakle, pada u vodu priča da je prešao sa životinje. Potpuno je jasno da je veštački, ali ostaje pitanje ko ga je napravio – istakao je dr. Nestorović.

U potrazi sa pronalaženjem vakcine ili lijekova protiv Covida-19, australijski naučnici koristili su računarsko modeliranje visokih performanski kako bi proučili sposobnost virusa da cilja 12 različitih egzotičnih i domaćih životinja u nadi da će razotkriti izvor virusa.

Studija Univerziteta Flinder uporedila je modeliranje sa sposobnošću virusa da se veže za ljudske ćelije i otkrila da SARS-CoV-2 cilja ljudske ćelije jače nego bilo koje od testiranih životinjskih.

– Rezultati jasno pokazuju da je Covid-19 izvrsno prilagođen da zarazi ljude – ističe prof. dr. Nikolaj Petrovski, autor studije objavljene u mreži arXiv.

– Sposobnost virusa da veže protein na ljudske ćelije daleko je veća od njegove sposobnosti da veže isti protein za slijepe miševe, što znači da oni ne mogu biti direktan izvor ljudskog virusa – istaknuo je.

Kompjutersko modeliranje pokazuje, međutim, i da se virus snažno vezao i za ćelije pangolina, egzotične životinje koja se ilegalno uvozi u Kinu.

– Iako su neki kineski naučnici sugerisali da je Covid-19 ljudima mogao da prenese pangolin, trenutno dostupni podaci ne podržavaju tu ideju – ističe prof. Petrovski.

Kako i gdje je SARS-CoV-2 prilagođen da postane tako efikasan ljudski patogen, ostaje misterija, zaključuju naučnici i dodaju da će pronalazak porijekla bolesti pomoći u naporima da se ljudi zaštite od budućih pandemija koronavirusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *