Nestorović: Iznenadio sam se novim istraživanjima, nevjerovatno kako se sve prenosi koronavirus

Regija

“Utiče na srce, bubrege, jetru, praktično nema organa koji ovaj virus ne napada. Ja ne znam ni jedan virus koji to može”, rekao je on

Pulmolog Branimir Nestorović rekao je večeras da je istočni dio Njemačke izuzetno dobro prošao u borbi sa epidemijom covida 19, jer imaju komunističko naslijeđe.

“Da li je to do fenomena primarne zaštite, nešto u mentalitetu ili do instituta za javno zdravlje”, rekao je Nestorović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je kazao da su svjetski stručnjaci saglasni da one zemlje koje budu imale uspjeha u zaštiti domova za stare imat će uspjeha i u epidemiji.

“Mi smo to uspjeli, da zaštitimo bolnice i domove, osim onog incidenta u Nišu koji nam je pokvario sve”, zaključio je on.

Nestorović je ocijenio da je u Srbiji vladao strah od koronavirusa, ali da je sada “brana pukla”.

“Tranzicija iz straha u potpuno opuštanje je bila trenutna. Ljudi se, ako izuzmemo gradski prevoz, ponašaju kao da se ništa ne dešava. Prošle sedmice u ovo vrijeme su bili prestravljeni, a sada imam utisak da je brana pukla”,ocjenio je on.

Kako je kazao, dokazano je da virus ima prisustvo u spermi, te se može prenositi i intimnim odnosima.

“Utiče na srce, bubrege, jetru, praktično nema organa koji ovaj virus ne napada. Ja ne znam ni jedan virus koji to može”, rekao je on.

Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević demantovala je Nestorovićevu tvrdnju, te da nije dokazano da se virus prenosi seksualnim putem.

Ona je večeras potvrdila pisanje medija da će testiranje na koronavirus za sve studente i djecu koji dolaze u Srbiju biti besplatno, prenosi B92.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *