Nešto se čudno događa: Je li virus zaista oslabio i šta naučnici kažu o drugom valu pandemije

Svijet

„Nešto se čudno događa“, rekao je profesor Arnaldo Caruso, predsjednik Italijanskog društva virologa, objašnjavajući da je u Italiji otkriven ‘izuzetno manje moćan’ koronavirus, piše International Business Times.

U Bresciji je naime izolirana bitno slabija varijanta novog koronavirusa SARS-CoV-2. Profesor Caruso tom je prilikom utvrdio kako izoliranom virusu treba najmanje šest dana da bi započeo napad na ljudske ćelije, dok su ovim široko rasprostranjenim sojevima dovoljna dva do tri dana.

„Uobičajeni virus SARS-CoV-2 biološka je bomba koja može istrijebiti ciljne ćelije za dva-tri dana“, prenio je HuffPost njegove riječi.

Caruso želi svijetu poslati ‘poruku nade’ nakon što je izolirani virus podbacio u namjeri da u kontroliranim laboratorijskim uvjetima savlada sve dobre ćelije.

„Još ne znamo je li ta varijanta široko prisutna i je li genetski različita od drugih. Međutim možemo reći da se nešto događa“, rekao je Caruso, čije će otkriće pomoći drugim naučnicima koji tragaju za vakcinama i lijekovima za COVID-19.

S optimizmom prema ljetu

Caruso optimistično gleda prema ljetu jer novooboljelih je sve manje, sa sve slabijim simptomima. No, upozorava on, i dalje pri ruci treba imati masku i održavati razmak. Jer niko sa sigurnošću ne može reći kakav će biti virus koji kruži svijetom ako ove jeseni svrati u Evropu.

Stalnom spominjanju drugog vala oštro se protivi dr. Nela Sršen, hirurginja u univerzitetskoj bolnici u Padovi. Korona se na kraju možda pretvori u običnu virusnu prehladu, nada se ona.

„Razlog za optimizam vidi u tome što se broj zaraženih smanjuje iz dana u dan, a hospitalizirani pacijenti više ne završavaju na respiratorima. Sve to nam možda govori da je virus izgubio virulentnost i na neki način oslabio“, rekla je dr. Sršen gostujući u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

To bi značilo da bi i ovaj virus, kao i neki prije njega, postao dio nas, naših života, običan respiratorni virus koji izaziva prehladu.

No ne pouzdaju se svi naučnici u milosrđe virusa i njegovu potrebu da ima živog domaćina u kojem će se razmnožavati. Devetorica naučnika iz Obamine administracije upozorila su kako Amerikanci imaju tri mjeseca za obnovu nacionalnih zaliha lijekova.

Ne možemo se pouzdati u nadu

Propuste li vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći, riskiraju daljnje drastične nedostatke kompleta za testiranje i zaštitne opreme u slučaju da se koronavirus vrati ujesen, pišu autori na čelu s Johnom Holdrenom, Obaminim savjetnikom tokom njegova dva mandata u Bijeloj kući. Njihovo dramatično upozorenje ispisano je na sedam gusto natipkanih stranica u kojima se navodi šta bi sve trebalo učiniti da se ne ponove propusti iz marta i aprila.

Da se ne možemo pouzdavati u nadu kako će virus do jeseni oslabiti do nivoa obične prehlade ili sasvim nestati, smatra i dr. Andrea Ammon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

„Ne želim biti katastrofičar, ali mislim da moramo biti realni. Nije vrijeme za potpuno opuštanje“, rekla je Ammon novinarima Guardiana, kazavši kako se Evropa treba pripremiti za drugi val.

Time se imenom, prezimenom i funkcijom svrstala uz one koji o drugom valu pandemije više ne govore kao o nekoj mogućoj teoriji; ‘ako’ više nije opcija, pitanje je samo kada će se to dogoditi i u kojem obimu, smatra Ammon.

„Virus će se vratiti, a našu će sudbinu odrediti to kako ćemo se nositi s njime“, rekao je još krajem aprila dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, podsjeća Business Insider.

Sedmicu kasnije i Lothar Wieler, predsjednik Instituta Robert Koch, rekao je da će virus i dalje biti prijetnja, sve dok se ne zarazi između 60 i 70 posto populacije.

„Zato s velikom sigurnošću znamo da će doći do drugog vala. Većina naučnika sigurna je u to“, rekao je Wieler, ne isključujući čak ni mogućnost pojave trećeg vala pandemije.

Koronavirus u kanalizaciji

Izraelski naučnici ne razmišljaju o tome hoće li biti drugog vala i kakav će biti virus koji će se pojaviti s njim. Oni taj val žele spriječiti pod svaku cijenu, bio on tek slabašan, isti ili još snažniji od sadašnjeg. Namjeravaju ga suzbiti ma gdje god bio. A nedavno istraživanje pokazalo je da je živ, zdrav i sveprisutan te da ga ima i u izmetu širom zemlje.

„Virus je prisutan u izmetu i samo je pitanje koliko ga ima u kanalizaciji različitih zajednica“, tvrdi Ariel Kushmaro, šef laboratorijw za biotehnološku tehnologiju Univerziteta Ben Gurion i vođa tima koji je prikupljao uzorke otpadnih voda od Haife na sjeveru Izraela do Negeva na jugu.

Virus je tu, spreman da nas zaskoči. Naučnici i stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju kako mnoge zemlje i nisu baš spremne za suočavanje s drugim valom pandemije. Mada su tamošnje vlasti učinile puno kako bi se virus ukorijenio u populaciji, nedavno švedsko istraživanje, provedeno na 1.100 stanovnika Stockholma, pokazalo je da je samo 7,3 posto ispitanih razvilo protutijela na Covid-19.

Sličnim podacima na nivou čitave Evrope barata i direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Andrea Ammon te kaže da je gotovo 90 posto Evropljana još podložno Covidu-19.

Prvi val odnio je više od 150.000 ljudskih života i treba se pripremiti za novi, očekivani udar, smatra ona. Povećanje kapaciteta na odjelima intenzivne njege jedan je od tih nužnih koraka.

Hoće li biti dakle biti drugog ili trećeg vala, kako će on izgledati, takve se stvari mogu samo nagađati. Priče o izoliranim sojevima manje snage služe bildanju optimizma, baš kao što neke druge informacije potiču širenje panike.

Dobar savjet zdravlje čuva

Je li virus oslabio ili ojačao, koliko sojeva ima, po čemu se razlikuju, sve su to akademske rasprave iz kojih će se, ili neće, tu i tamo iskristalizirati nešto konkretno. Ono što naučnici sa sigurnošću mogu reći ono je što ionako slušate već neko vrijeme: često perite ruke sapunom i toplom vodom, izbjegavajte tjelesni kontakt s drugim ljudima i stvarima, prilagodite se situaciji te pokušajte sačuvati duševni mir i ravnotežu.

Slušajte preporuke razumnih autoriteta i ne razbijajte glavu nagađanjima o tome hoće li se novi koronavirus ponašati poput gripe koja se vraća početkom nove zime ili će se ponašati po obrascu pandemije H1N1, a koja je stigla s proljećem, da bi se vratila u jesen i zimu. I neka vam ruke budu čiste.

tportal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *