Naučnik Đikić kritikovao Hrvatsku zbog pogoršane situacije, stigla oštra reakcija Beroša

Regija

Ugledni naučnik Ivan Đikić kritizirao je Nacionalni stožer Hrvatske povodom pogoršanja epidemiološke situacije rekavši da su članovi postali arogantni i da nisu smjeli dozvoliti rad noćnih klubova u zatvorenom.

Nije dugo trebalo da Đikić dobije odgovor i to od ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Ovako, reći ću da je lako biti general poslije bitke. Međutim, isto tako, cijenim ga kao vrsnog kolegu i znanstvenika, koji je dao velik doprinos svjetskoj znanosti, međutim nije epidemiolog. Zato se čudim. Ja kao epidemiolog vrlo često ne ulazim u epidemiološku procjenu. Čudim se da ulazi u područje koje nije njegova uža specijalnost. On se bavi molekularnom biologijom, staničnim mehanizmima i tu je postigao izvanredne uspjehe, međutim epidemiologija i tako paušalne ocjene nisu dobrodošle, pogotovo ako sagledavate u kontekstu da je HZJZ još davno dao preporuke za rad noćnih klubova, da smo krenuli u kontrole, da smo zabranili u prvom trenutku rad u zatvorenom i naposljetku ograničili radno vrijeme. Prema tome niz je tu aktivnosti i davati tako paušalne ocjene od nekog tko nije epidemiolog po svojoj struci mislim da nije očekivano”, rekao je Beroš.

Inače, Đikić je nedavno kazao kako se Hrvatska kao zemlja nije dobro pripremila i da je trebala imati više mjesta za testiranje te aktivirati turiste da se testiraju. On je istakao i da je došlo do uvođenja nejasnih mjera i pravila kojih se ljudi nisu pridržavali.

“Virusa ima puno, puno više, nitko nije siguran u Hrvatskoj, virusa ima 20 do 40 puta više. To je ogroman broj, na granici da dođe do eksponencijalnog rasta, na tome se trebamo svi zabrinuti”, rekao je Đikić za hrvatsku televiziju N1

On je ukazao i na nedovoljno testiranje.

“Ako želimo znati koliko nam se virusa širi po Hrvatskoj, moramo više testirati. Dva mjeseca nedovoljnog testiranja i nepravilnog ponašanja dovelo nas je u ovu situaciju. Velika je opasnost za građane u devetom mjesecu kad se vrate u škole i na posao”, istakao je.

Podsjetimo, u posljednja četiri dana Hrvatska ima blizu hiljadu novozaraženih, a tri dana zaredom obaraju se negativni rekordi u dnevnom broju novih slučajeva.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *