Nastavlja se sa popuštanjem mjera u Beču, od danas radi javni prijevoz

Svijet

Već od danas, 11. maja bečki javni prijevoz vozi punim kapacitetom. U toku ove sedmice planirano je dalje ublažavanje mjera protiv koronavirusa.

Ugostiteljstvo: Najkasnije od 15. maja neće biti prepreka za posjetu omiljenom restoranu ili kafiću, ali uz pooštrene higijenske mjere. Socijalna distanca i obaveza nošenja maski će se i dalje poštovati, a radno vrijeme će biti ograničeno na 11 sati. Konobari moraju prekriti nos i usta, ali kuhari ne. Solnice i korpe za kruh više ne mogu stajati na stolovima. Za jednim stolom mogu sjediti i do četiri osobe sa djecom, ukoliko pripadaju istom domaćinstvu. Između grupa mora postojati bar jedan metar odstojanja, ukoliko ugostiteljski objekat nije uveo fizičke pregrade kao na primjer od pleksiglasa.

Religija: U cilju uzajamne zaštite zajedničke molitve je na primjer na misama neophodno svesti na minimum. Za sklapanje brakova i krštenja preporučuje se najviše deset sudionika a na pogrebima su dozvoljene i grupe do 30. I u religijskim objektima se preporučuje socijalna distanca, nošenje maski, redovna dezinfekcija kvaka na vratima i slično.

Kazneno popravne ustanove: Posjete u zatvorima su također ponovo dozvoljene: “Već postoji preko 1.000 prijava nakon ove višesedmične pauze, i taj broj se konstantno povećava”, izjavila je ministrica pravde Alma Zadić.

To za zatvorenike znači da mogu jednom sedmično primiti posjetu jedne odrasle osobe i maloljetnog djeteta. Pri tome je obavezno nošenje maski, a prostor za posjete bit će opremljen pregradama od pleksiglasa.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *