Nakon Švedske i studija iz Danske zabrinula naučnike: Zbog ovog prijeti drugi val

Svijet

Samo oko jedan posto Danaca bilo je u kontaktu s koronavirusom što znači da postoji mogućnost drugog vala epidemije, objavila je u srijedu agencija ministarstva zdravstva.

Agencija se bavi nadzorom zaraznih bolesti, a studiju je objavila u trenutku kada su se danski parlamentarci složili o novoj fazi otvaranja zemlje.

Od 2.500 Danaca izabranih slučajnim odabirom za studiju, 1.700 je do sada pristalo na testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo antitijela na koronavirus, kaže agencija, prenosi Hina.

Među njima samo je 12 imalo antitijela na Sars-CoV-2.

Agencija naglašava da se radi o preliminarnim rezultatima i da je još nemoguće reći jesu li ti rezultati primjenjivi na ukupnu dansku populaciju.

Stručnjaci su ipak kazali da su rezultati zabrinjavajući jer pokazuju da bi Danska mogla biti na udaru drugog vala epidemije.

“Na kolektivnoj razini nemamo otpornost i to znači da postoji potencijal za ponovno izbijanje epidemije”, rekao je Jens Lundgren, specijalist za zarazne bolesti u Rigshospitaletu, jednoj od glavnih bolnica u Danskoj.

Po brojkama u srijedu, Danska bilježi 11.315 zaraženih i 554 smrtna slučaja. Stranke u danskom parlamentu složile su se u srijedu o novoj fazi otvaranja zemlje.

Od 15. aprila, Danska je počela otvarati vrtiće a u škole su se vratila djeca nižih razreda, uz stroge mjere fizičke distance i higijene.

Srednje škole otvorile su se ove sedmice, a nakon zelenog svjetla parlamenta trebali bi se među ostalim otvoriti muzeji, kina i zoološki vrtovi.

Što se tiče Švedske, tamošnje je istraživanje pokazalo kako je do kraja aprila samo 7,3 posto stanovnika Stockholma razvilo antitijela na koronavirus, što jača strahove da švedska odluka da se ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta.

Istraživanje je rađeno na temelju 1,1 hiljada testova iz cijele Švedske, a objavljene su samo brojke za prijestolnicu.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno “imuniteta krda”.

Prošle sedmice je objavila da su svjetska istraživanja pokazala da su antitijela pronađena u samo između 1 i 10 posto populacije, što se poklapa s nedavnim rezultatima u Španjolskoj i Francuskoj.

radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *