Na testiranje cjepiva za koronavirus u Njemačkoj prijavilo se 4000 volontera

Svijet

OKO 4000 volontera prijavilo se da sudjeluju u istraživanju pronalaska cjepiva za koronavirus u sveučilišnoj bolnici u Tübingenu.

“To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajenih kliničkih ispitivanja”, rekao je u petak direktor studije Peter Kremsner. “Inače imamo problem s pronalaskom dovoljno testnih subjekata.”

Klinička studija započela je u sveučilišnoj klinici sredinom lipnja, kako bi se testirala tolerancija na cjepivo koje je razvila biofarmaceutska kompanija CureVac iz Tübingena.

Dosad sve u redu s ispitanicima

Otad, oko 50 ljudi je primilo lijek.

Prema Kremsneru, nisu se pojavile neuobičajene nuspojave. Dosad je sve bilo u redu, Kremsner je rekao, dodavši da studija nije otkrila senzacionalne ili zabrinjavajuće detalje.

Neće moći sudjelovati svi koji su se prijavili. Ukupno će cjepivo primiti 168 ljudi, uz Tübingen, također u centrima u Ghentu u Belgiji te Hanoveru i Münchenu.

Kliničko ispitivanje je takozvana faza 1. Ako bude uspješno, uslijedit će ispitivanja sa znatno većim brojem testova.

CureVac radi na takozvanim mRNA cjepivima. mRNA je tip glasničkog RNK koji sadržava gradivne instrukcije za izgradnju proteina. Za svoje cjepivo znanstvenici CureVaca omogućili su mRNA-u gradivne instrukcije za protein koronavirusa Sars-CoV-2.

Nakon cijepljenja ljudske stanice stvaraju ovaj protein, koji tijelo prepoznaje kao strani. Tijelo stvara antitijela i druge imune stanice protiv njega.

HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *