Muhamed Ahmić: Teško je reći zašto građani više vjeruju teorijama zavjere nego stručnjacima

BiH

Raste broj oboljelih u Kantonu Sarajevo. Svakim danom se bilježe desetine novih slučajeva zaraze. Aktivno je više od 1.200 slučajeva. O epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo razgovarali smo sa Muhamedom Ahmićem, direktorom JU Domovi zdravlja KS.

Sarajlije sa simptomima koronavirusa mogu potražiti pomoć na još 4 lokacije u Kantonu. U funkciju ste stavili jedan COVID-centar i tri ambulante. Kakve su povratne informacije s terena?

Zbog pogoršane higijensko-epidemiološke situacije u KS, mi smo proširili broj COVID-ambulanti, s namjerom da olakšamo rad uposlenika JU Domovi zdravlja KS i da olakšamo put pacijenta kroz njegu vezanu za koronavirus.

Olakšali ste na taj način put pacijenta, međutim, i dalje postoji određeni zastoj. Upražnjeno je mjesto ministra zdravstva Kantona, a problem su i prostorni kapaciteti za smještaj oboljelih. Poznato je da bi se u funkciju izolatorija trebao staviti objekat bivšeg armijskog medicinskog centra u krugu Opće bolnice. Međutim, iz Upravnog odbora Bolnice kažu da je ostalo nedefinirano koji ljekari će raditi u tom izolatoriju kada se osposobi. Javlja li se tu novi problem?

“Kada je riječ o hospitalizaciji COVID-pozitivnih pacijenata, to nije u nadležnosti Domova zdravlja. Ja, kao i svi ostali građani Kantona Sarajevo, želim da se taj problem riješi što prije i da se uspostavi funkcija izolatorija pri Općoj bolnici u Sarajevu.

Epidemiološka situacija u Kantonu se kontinuirano pogoršava od sredine juna. Šta biste Vi poručili građanima, kako se ponašati?

“Ono sve što možemo savjetovati jeste da se poštuju higijensko-epidemiološke mjere koje preporučuju krizni štabovi, kako na nivou Federacije, tako na nivou KS.

Zašto se, prema Vašem mišljenju, ignoriraju najučinkovitije mjere, poput nošenja maski i držanja distance?

Teško je odgovoriti na pitanje zašto građani KS više vjeruju nekim teorijama zavjere nego nekim stručnjacima iz zdravstva.

Kakva je trenutna situacija u Domovima zdravlja KS? Fali li vam opreme i ljudstva? Da li ste dobili dio nekih od donacija koje su pristizale u BiH?

Trenutno u Domovima zdravlja ne nedostaje opreme. Naravno da dobijamo donacije, kako od Civilne zaštite, tako i od raznih donatora, farmaceutskih kuća, pojedinaca i slično. Opreme nam za sada ne nedostaje, ali moram naglasiti da se ta oprema troši enormnim količinama, i mi smo za stalnom i svakodnevnom potrebom za novim donacijama i zaštitnom opremom.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *