Maske, rukavice i mjerenje temperature obavezni prije polaganja vozačkog ispita

BiH

Federalni krizni štab civilne zaštite od jučer je odobrio rad i autoškolama na području Federacije Bosne i Hercegovine. Iako im je odobreno obavljanje instruktivne vožnje, termini polaganja vozačkih ispita još uvijek nisu definisani i u nadležnosti su kantona.

Na području Zeničko-dobojskog kantona više desetina škola nastavilo je rad s kandidatima za polaganje vozačkog ispita, a nakon dva mjeseca pauze i lične borbe za svoja prava uspjeli su se izboriti za aprilsku subvenciju od kantonalne vlade. U razgovoru za Klix.ba Jasmin Zatagić, vlasnik autoškole AS Čelik, ističe kako se instruktivna vožnja odvija u skladu s naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

“Kandidati, ali i instruktori, tokom obavljanja instruktivne vožnje moraju imati rukavice i maske, a između dva kandidata pravi se pauza od 30 minuta kada se vrši dezinfekcija vozila. U vozilu imamo i sredstva za dezinfekciju ruku, tako da smo poduzeli sve što je potrebno da bismo nastavili rad. Da nismo nastavili raditi, pitanje je kako bismo živjeli dalje”, kaže Zatagić.

Dodao je kako su zbog greške Federalnog štaba civilne zaštite, koji ih nije stavio na spisak djelatnosti kojima je zabranjen rad, morali sami urgirati i boriti se za kantonalne subvencije.

“Morali smo se podići kao vlasnici autoškola kod Ministarstva privrede i kod premijera kantona kako bismo ostvarili subvencije i pomoć koje su dobili privrednici kojima je obustavljen rad. Nama su zabranili rad, ali Krizni štab nas nije stavio na papir pa smo naknadno i od njih tražili dokument kojim su potvrdili da nam je zabranjen rad i uspjeli smo ostvariti samo subvenciju za april”, dodaje naš sagovornik.

Ističe kako još uvijek nema novih kandidata te da se vožnje uglavnom obavljanju s kandidatima koji su ranije, prije zabrane, imali uplaćene časove. U velikoj mjeri lakšu organizaciju rada predstavlja i obustava nastave, zbog čega je lakše organizovati termine vožnje s kandidatima. Međutim, veći broj kandidata očekuju nakon završetka nastave s obzirom na to da roditelji neće imati troškove maturskih zabava.

Polaganje vozačkog ispita će se obavljati ustaljenom praksom s instruktorom i članom komisije u vozilu, koji će morati imati zaštitnu masku i rukavice, a prije vožnje svima će biti mjerena temperatura. Iako je sve usaglašeno, još uvijek nisu usaglašeni termini polaganja vozačkih ispita.

“Mi distancu ne možemo imati, jer insturktor i kandidat moraju sjediti jedan pored drugog. Gužve na prozivci ćemo riješiti tako da će se vožnje organizovati u grupama. Znat će se ko vozi u 10 sati i ko tada treba doći, ali najveći je problem što još uvijek nisu izdali termine za polaganje vozačkog ispita. Svi čekaju kada će koji kanton prvi početi polaganje vožnje, ali do kada ćemo ovako, još uvijek ne znamo”, zaključio je Zatagić.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *