Markotić: Oko 90 posto zaraženih ne trebaju bolničko liječenje, a samo je jedan posto na respiratoru

Regija

Sigurno je će još nekoliko dana biti povećani brojevi, to je uvijek tako kad se pojave žarišta, kazala je danas, Alemka Markotić infektolog i direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

“Mladost je sama po sebi vesela i slobodnija i manje se boji. Ja vjerujem da će oni čuti ove naše apele. Uskoro stižu i obaveze za te mlade ljude, i oni su podnijeli dio tereta, mora ih se razumjeti, na neki način je bilo logično da su poželjeli se opustiti. Pogotovo što je bila izvrsna situacija. Ja vjerujem da će poslušati ove apele jer sigurno i oni vole te svoje starije koji mogu postati rizični”, rekla je Markotić.

Ljeto je i imamo povećane brojke koje bi u nekom zimskom periodu bilo vrlo ozbiljne, dodala je, imamo danima već oko 90 posto inficiranih koji ne trebaju bolničko liječenje.

“Ne možemo gledati samo povećane brojke, već cjelokupnu situaciju, a samo je 1 posto na respiratoru”, dodala je Markotić.

Kazala je kako se pokušava reagirati i ograničiti neke stvari na onim mjestima koje se učine rizične, ali isto tako pokupavati ne zaustaviti život koji žive i rade od određenih aktivnosti.

“Hrvatska trenutno ima za četvrtinu više stanovništva. Ovo je iznimna situacija u kojoj je Hrvatska pokazala gotovo skoro pa normalnom turističkom sezonom i velikim brojem turista”, smatra Markotić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *