Markotić: Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa

Regija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva pa su do sada ukupno zabilježene 2.483 osobe pozitivne na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.149 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 227 osoba na liječenju, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr.Fran Mihaljević”, Alemka Markotić komentirala je trenutnu situaciju za N1.

“Rekli smo ako ne budemo naučili lekciju da ćemo je ponavljati, s virusom je tako da ako mu ostavimo neki prostor da može ući, on će ući. Imamo dva žarišta, jedan je u Đakovu, a drugo je u bolnici Sv. Ivan i to nosi više od polovice bolesnika danas zabilježenih u Hrvatskoj. Ostalo su pojedinačni slučajevi na različitim područjima”, rekla je Markotić i dodala da je odgovornost na svima:

“Znali smo da postoji rizik s mogućnošću kretanja ljudi, no važno je da se i dalje treb držati propisanih mjera. Mjesec dana smo bili s otvorenim granicama i blažim mjerama, držali smo se izvrsno. Zadnja dva tjedna zabilježen je veliki porast naših državljana koji su išli u Srbiju i BiH gdje se dogodio povećan broj inficiranih. Očito su bili u više kontakata, možda je bilo njihovih propusta i to je ušlo u Hrvatsku.”

Odluka o tome gdje će se uvesti posebne mjere temelji se na proučavanju epidemiološke situacije u susjednim zemljama, kazala je Markotić za N1.

“Nitko nije zbog toga sretan, imamo puno državljanja koji imaju poslovne i privatne veze s tim zemljama. To je stav i Europske komisije prema trećim zemljama. Vodimo se i time s kojeg je područja nama ušlo najviše oboljelih. Naša najbliža okolica je definirna i to je sad samo privremena mjera za koju se nadamo da će biti kratkotrajna i da ćemo uspjeti sve brzo zaustaviti”, rekla je.

Upitana što je s građanima u BiH koji imaju dvojno državljanstvo, odnosno vrijedi li i za njih mjera obvezne dvotjedne samoizolacije nakon ulaska u Republiku Hrvatsku, Markotić je rekla da virus ne poznaje državljanstvo:

“Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa. Stvar je jednostavna – je li promet donio veći broj oboljelih. To se epidemiološki pokazalo da je tako. Važno je da kolege u tim zemljaama uspiju održati situaciju pod kontrolom. Vjerujem da ćemo jedni i drugi brzo uspjeti zaustaviti zarazu i restrikcije. Nema tu ništa osobno, nego je stvar epidemioloških mjera koje se trebaju pratiti i u skladu s onim što je EK propisala, a to je otvaranje prema stanju i sličnoj epidemiološkoj situaciji.”

“Ne možemo svakih deset dana mijenjati stav javnosti je li to nešto opasno ili nije. Mi kontinuirano imamo stav da virus jest opasan, dvadesetak posto je u dosta velikom riziku, to su rizične skupine i cijelo vrijeme ponavljamo istu priču i iste mjere i dok god smo se mi i sugrađani držali svega toga, vidjeli ste da smo se na izvrstan nosili s tim i prije. Ako se opet odlučimo držati mjera, vjerujem da ćemo i sad ovo brzo riješiti”, rekla je Markotić.

Komentirajući broj testiranja koja se obavljaju u Hrvatskoj, Markotić objašnjava da za testiranje treba postojati indikacija te da se nijedno testiranje ne obavlja napamet: “Što se tiče testiranja, konzistentni smo, taj model se pokazao dobrim. Testiramo sve s kliničkim i epidemiološkim indikacijama. Sad ima više indikacija, više je pozitivnih. Zemlje koje su imale taj pristup s više testiranja, nisu riješile tisuće oboljelih i umrlih u svojim zemljama. Testiranje ne štiti od bolesti, to je stručni zdravstveni postupak za koji za svaku zaraznu bolest, morate imati indikaciju. Postoji puno testova vezana uz upalna stanja, nećemo ih sve raditi jer znamo što trebamo raditi.”

Što se tiče nošenja maske, Markotić je rekla da svjesne i odgovorne ljude nema potrebe kažnjavati te da ona nije za kažnjavanje ljudi. “Ja nisam za to, normalnije mi je da za 5-10 kuna čovjek plati masku, nego daje 500 ili 1000 kuna za kaznu”, rekla je Markotić, dodavši da je jasno da su maske u pojedinim situacijama štitile ljude te da je to dokazano:

“Maske za lice, šivane maske nisu dobre u zdravstvenim sredinama, ja ne mogu ići u bolesničku sobu s tim. Takve maske za lice su preporuka, pokazalo se, iako i dalje skupljamo znanje jer nismo sve znali prije pet-šest mjeseci, sad znamo da su maske za lice u određenim situacijama su štitile ljude.”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti nije htjela prognozirati moguće scenarije te da je sve moguće: “Na sreću još su blaži oblici bolesti, neki su asimptomatski. Postoje istraživanja gdje se vidi da virus može kolonizirati nosnu sluznicu, to će trebati vidjeti koliko su te osobe infektivne za svoju okolinu. Njihov virus nije uspio prodrijeti u organizam. Imamo različit dijapazon zaraženih.”

Izvijestila je da po njenim saznanjima nitko u Hrvatskoj trenutno nije na respiratoru. U Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević danas bi trebalo stići sedam pacijenata iz bolnice Sv. Ivan koji još uvijek imaju blaži oblik infekcije, no hospitalizirat će ih iz mjera predostrožnosti.

Na pitanje može li se i dalje tvrditi da je Hrvatska sigurna zemlja, obzirom na rast broja zaraženih, rekla je: “Hrvatska je bila na visokom mjestu sigurnih zemalja, imali smo među najmanjim brojem oboljelih i umrlih. Svatko tko radi griješi, svi smo pogriješili jer se ne držimo osnovnih mjera. Popuštati možemo, možemo se kretati, voziti, ljetovati, ali osnovne mjere nismo ispoštovali i to se sad vraća. I dalje mislim da možemo, ovo je opuštanje koje smo malo previše fleksibilno shvatili. To je u ljudskoj prirodi. Piše mi kolegica iz Bruxellesa, upravo sve ovo što mi vidimo, tulumarenja, druženja, kršenja distance, sve to rade u Belgiji koja je imala među najvećim brojem umrlih u Europi i svijetu. Virus je uspješan samo onda kad mi zaboravimo kako se on širi. Držeći se jednostavnih mjera, bit ćemo uspješniji od njega.”

Upitana hoće li biti uvođenja strožih mjera, Markotić je rekla da to ovisi o nekoliko stvari.

“Sve će ovisiti o tome gdje će virus ulaziti, koliki će rizik biti i onda će se po tome selektivno mjere uvoditi. I onda kad smo puno manje znali o virusu, išli smo selektivno i postupno, komunicirajući s ljudima razloge zašto to radimo, tako će biti i ovaj put”, rekla je Markotić.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *