Mapa New York Timesa: Hrvatska ima najjači porast broja novozaraženih u Evropi

Regija

Prema interaktivnoj mapi koju je sačinio New York Times, jedan od najuglednijih medija u svijetu, Hrvatska je država koja ima najjači porast broja novozaraženih u Evropi.

Ova zemlja je na navedenoj mapi jedina u Evropi, zajedno sa Crnom Gorom, označena crvenom bojom budući da je u proteklim danima i sedmicama u kratkom skočili s nula infekcija na skoro 100 dnevno.

Iako je ova zemlja među onima koji imaju nizak broj zaraženih, kada je riječ o postocima posljednjih dana bilježi velik rast novih slučajeva.U tom smislu je i kritičnija od Bosne i Hercegovine koje imaju veći broj dnevnih slučajeva od Hrvatske, ali koja nema takav skok u broju zaraženih.

Mapa New York Timesa (Screenshot)

Podsjetimo, Hrvatska je, rukovodeći se upravo porastu broju zaraženih za građane BiH, ali i Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije koji ulaze na njihovu teritoriju 24. juna uvela obaveznu mjeru 14-dnevna samoizolacija.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je jučer ponovo revidiranje odluke o obaveznom 14-todnevnom karantinu.

U društvu Hrvatske, kada je riječ o svijetu, nalaze se i Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja te Malavi.

Zemlje kod kojih pada broj zabilježenih infekcija obojene su Velika Britanija, Poljska i Grčka, a one kod kojih je broj novozaraženih stabilan su Rusija, Francuska, Italija .

Bosna i Hercegovina jučer je zabilježila 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *