Mađarska promijenila odluku: Pomoć ne ide samo RS-u već cijeloj Bosni i Hercegovini

BiH

Mađarska ipak neće poslati medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa samo RS-u, kako je to bilo najavljeno prošle sedmice, već cijeloj BiH, saznaje Klix.ba.Rezultat je to jučerašnje komunikacije na relaciji Sarajevo – Budimpešta – Brisel. Naime, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je pismo ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Sijartu i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borellu.

Turković je navela kako BiH cijeni svu pomoć koju je Mađarska pružila u ovom teškom razdoblju, ali kako smatra da je korisnije ako se ta podrška pruži svim građanima BiH, a ne selektivno.

Ambasada Mađarske je u verbalnoj noti upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova BiH danas navela da je nakon telefonskog razgovora s ministricom Turković i ambasadorom Mađarske u BiH Krisztiánom Pósom Mađarska odlučila za borbu protiv koronavirusa BiH donirati 200.000 komada zaštitnih maski i 10.000 komada zaštitnih odijela, pri čemu bi jednu polovinu isporučili Sarajevu, a drugu polovinu Banjoj Luci.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je jučer još zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i naveo da će se u kontingentu pomoći iz Mađarske naći respiratori, zaštitne rukavice, maske i druga medicinska oprema neophodna za borbu protiv koronavirusa u RS-u.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *