Ljekari u Hrvatskoj ostaju bez plate ako obole svojom krivicom

Regija

Ljekare u Hrvatskoj su po povratku s godišnjih odmora dočekale različito sročene “ankete” i upozorenje uprava bolnica koja se svode na to da im neće biti isplaćena plata ako obole od COVID-19, a zarazili su se tokom odmora “svojom krivicom”.

Hrvatsko udruženje bolničkih ljekara (HUBOL) je to u saopštenju oštro osudilo kao “pokušaj diskriminacije i mogućeg protivpravnog postupanja” prema zdravstvenom osoblju, prenijla je agencija Hina.

Udruženje ljekara smatra da se time diskriminšu zdravstveni radnici u odnosu na ostalo stanovništvo, jer se planira da samo oni budu “kažnjeni”.

Navode da iako je ministar zdravstva, Vili Beroš, demantovao da će ljekarima biti zakinuta plata, svejedno ih dijeli u tri kategorije: zaraženi na poslu, van posla i bolesni.

HUBOL ukazuje da su kategorisanje način zaraze COVID-19 ljekara i “razvrstavanje i penalizovanje samo jedne grupe građana na temelju načina kako su se razboljeli, jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno”. HUBOL je u saopštenju podsjetilo da je, po hrvatskim zakonima, neisplata plate, ako je posao obavljen u skladu s ugovorom o radu, krivično djelo i da će hrvatski ljekari, ako im prava budu prekršena, biti prisiljeni da se obrate sudu.

Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *