Kurtagić-Pepić: Zašto neki ne razviju simptome, dok se drugi bore za život zbog COVID-19

BiH

Na području Kantona Sarajevo povećan je broj osoba pozitivnih na koronavirus koji nemaju nikakve simptome zaraze, kaže dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dodaje kako nauka još nije dala pouzdan odgovor, s obzirom na to da je virus novi, zbog čega više od 80 posto zaraženih ne razvija nikakve simptome, dok se drugi doslovno bore za život.

– Nauka još nije dala odgovor, ali ono što mi možemo zaključiti na osnovu educiranosti i iskustva sa virusima, imunološki sistem igra veliku ulogu. Kada se radi o virusnim infekcijama, da bi došlo do pojave kliničkih simptoma bolesti, ulogu igraju uzročnici (njihova patogenost i virulencija), stanje organizma, kakav je imunološki sistem zaražene osobe i da li ima neku od hroničnih bolesti. Svaka osoba ima “mjesto manjeg otpora”, pa određeni sistemi burnije reaguju. Primijetili smo da hipertroničari imaju težu kliničku sliku ako su zaraženi koronavirusom. Spomenula bih i rezultate međunarodne studije koja je dokazala da se virus jače veže za receptore u organizmu kod osoba sa komorbiditetima, kao što su kardiovaskularne i onkološke bolesti te dijabetes. Kod takvih osoba vrlo brzo razvijaju se komplikacije, poput embolije, otkazivanja rada pluća – objašnjava Kurtagić-Pepić.

Na pitanje, da li asimptomatski slučajevi mogu širiti virus, epidemiologinja odgovara kako je primijećeno da je stepen transmisije manji u odnosu na osobe koje imaju simptome zaraze.

– To je ono što smo u prethodnom periodu, radeći sa pacijentima, primijetili, što ne mora da bude zvanično mišljenje jer ponavljam, još se rade ispitivanja i još je jako puno nepoznanica o virusu.

Kaže kako je na području BiH do sada izolovano više seroloških podtipova koji vode porijeklo iz više zemalja.

– I virusolozi u Evropi izolovali su nekoliko seroloških podtipova virusa, koji su iskorišteni za proizvodnju vakcine koja je trenutno u fazi testiranja. Utvrđeno je da se, mijenjajući domaćina, i virus mijenja, odnosno mutira i to je način njegovog opstanka.

Navodi kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila ranije pretpostavke – da se virus može širiti i zrakom.

– Ovakav stepen transmisije kojeg trenutno imamo u mnogim državama svijeta potvrđuje činjenicu da se virus ipak može prenositi i putem zraka. Preporuke za sada ostaju iste, nošenje maski, distanca, lična higijena i dezinfekcija prostora u kojima živimo i radimo. Lijepo je vrijeme, pa bih preporučila da se što češće provjetravaju prostorije u kojima se boravi.

Trenutnu epidemiološku situaciju na području Kantona Sarajevo okarakterisala je kao zadovoljavajuću. Kaže da se građani u većini slučajeva pridržavaju mjera.

– Naravno, pojedinačnih ispada uvijek će biti jer ovo dugo traje, ali većina ljudi, naročito stariji, poštuju mjere. Mladi su opušteniji, pa bih im skrenula pažnju jer često sa blagim ili bez simptoma zaraze, mogu biti uzročnici transmisije i tako unijeti virus u porodicu, a takvih slučajeva smo već imali – naglasila je Kurtagić-Pepić.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *