Kreće ispitivanje kolektivnog imuniteta u Srbiji, testiranje na uzorku od 7.000 domaćinstava

Regija

Imunolog Srđa Janković najavio je da od ponedjeljka počinje ispitivanje kolektivnog imuniteta na koronavirus u Srbiji. To će pokazati koliko se osoba zarazilo, a nije imalo simptome.Testiranje na uzorku od oko 7.000 domaćinstava trebalo bi otkriti koliko je osoba razvilo antitijela, te da li je stečen kolektivni imunitet.

“Tako možemo da vidimo koji je odnos otkrivenih slučajeva infekcije prema ukupnom broju slučajeva koji se dogodio u populaciji. Od ovog odnosa zavisi i stepen kolektivnog imuniteta, na koji sada ne možemo da računamo”, rekao je Janković za TV Pink.

Kada je riječ o uzorku od 7.000 domaćinstava, naglasio da je važno da je taj uzorak sistematičan i dovoljno nasumičan, kako određena grupa ne bi bila previše zastupljena u uzorku, prenosi Tanjug.

“Ako je jedna grupa više zastupljena u uzorku, rezultat se teško može preračunavati na cijelu populaciju. Ovo se, inače, zove reprezentativni uzorak, i on se bira po metodologiji koja je odavno priznata za takve situacije”, naveo je Janković.

Iako se smanjuje broj zaraženih u Srbiji, Janković napominje da još nije kraj epidemije.

“Epidemija se bliži kraju, ali nećemo stići do kraja brzinom kojom želimo ako ne budemo odgovorno pratili sve mjere. Izbegavanje kontakata je esencijalno”, poručio je Janković.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *