Koronu dobili dva puta, a kako niko ne zna: Kod reinfekcije zaraženi istim ili drugim sojem virusa SARS-CoV2?

Svijet

Ko jednom preleži Covid, ne bi trebalo da se uljuljka u lažnu sigurnost da je zaštićem od infekcije virusom korona.

Neki imunitet poslije ove zarazne bolesti sigurno postoji, ali naučno još nije utvrđeno ni koliki je to stepen zaštite, ni koliko traje, a u praksi je već bilo slučajeva, i u svijetu, i kod nas, da su jednom izliječeni od Covida, ponovo inficirali virusom korona.

Sa ovako malom vremenskom distancom, i na malom broju izolovanih slučajeva, nauka još nema definitivno objašnjenje zašto je došlo do reinfekcije, ni da li su se “povratnici” u Covid-centre inficirali istim ili drugim sojem virusa SARS-CoV2. I naučnici iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) oprezni su. Kažu da još nemaju dovoljno informacija za zaključak da li su ljudi imuni na naknadne infekcije, nakon što su se oporavili od kovida 19.

Prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 “povratnika”.

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, kaže da i u Srbiji postoje pojedinačni slučajeve sa ponovljenom infekcijom.

– Poslije određenog perioda gubi se imunitet i tako dolazi do ponovnog oboljevanja – rekao je dr Stevanović.

Dosadašnja ispitivanja pokazuju da antitijela na virus korona ima oko sedam odsto testiranih. Dokaz imuniteta, međutim, nisu samo antitijela, koja se mogu izmjeriti, nego i T-ćelijski imunitet koji se ne može precizno mjeriti.

– Zasad znamo da titar antitijela brže pada nego što smo se nadali,  kaže epidemiolog dr. Darija Kisić Tepavčević.

Doktor Goran Stevanović rekao je da je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS bilo desetak takvih pacijenata, ali sa lakšom formom bolesti, i niko od njih nije morao ponovo na bolničko lečenje. Ali to nam potvrđuje da je moguća reinfekcija virusom korona, o kojem još mnogo toga ne znamo.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *