Koronavirus se ubrzano širi, dnevno se testira oko 400 osoba u FBiH: Pogoršanje bolesti dolazi od petog do sedmog dana

BiH

Sanjin Musa kazao je da u FBiH ima 51 epidemiolog i 68 infektologa, ali da je u ovom trenutku vrlo važno biti svjestan dimenzije problema 

Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH izjavio je danas da sve veći broj potvrđenih slučajeva na COVID-19, a naročito teških slučajeva, govori u prilog tome da imamo transmisiju zajednice.

“Od početka marta, kada smo krenuli sa testiranjem i izoliranjem prvih uvezenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, do sadašnje situacije, kada imamo sve veći broj identificiranih slučajeva izvan postojećih lanaca transmisije, govori o jednom ubrzanom širenju. Strategija se tome i prilagođava, a raste i broj testiranih osoba. Dnevno se obavi oko 400 testiranja”, kazao je Musa.

Istovremeno je naglasio da, osim testova koji se trenutno koriste, imaju cilj raditi i serološke testove, koji će dati dodatnu sliku.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je da u FBiH ima 51 epidemiolog, 68 infektologa, ali da je u ovom trenutku vrlo važno biti svjestan dimenzije problema, koji predstavlja izazov za cijeli zdravstveni sistem i društvo u cjelini.

Na dalja novinarska pitanja pojasnio je da kod pojedinih pacijenata koji su pozitivni na virus pogoršanje zdravstvenog stanja dolazi od petog do sedmog dana, te da posebno u slučajevima kada dolazi do gubitka daha, zahtjeva zahtjeva hitan i alarmantan znak za intervenciju.

Naglasio je da je kontaktni prenos infekcije ono što čini dodatnu brzinu širenja ove bolesti. Virus se, dakle, prenosi direktnim i indirektnim putem, odnosno, može se prenijeti i putem objekata površina koje se dodirnu.

Dodao je da je prerano ocjenjivati smrtnost ove bolesti i da će to ustvari biti moguće samo na kraju.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *