Koronavirus nije zahvatio cijeli svijet: Neke države još ne prijavljuju slučajeve zaraze

Svijet

Na dan 12. januara, prije manje od tri mjeseca, koronavirus blokirao je Kinu, ali niti jedan slučaj nije bio potvrđen izvan ove zemlje. Samo dan poslije, 13. januara, virus je počeo predstavljati globalni problem sa potvrđenim slučajevima na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji. Gdje još nije stigao i da li će?

Od Wuhana do Meksika, do sada je zabilježeno više od milion slučajeva zaraženih koronavirusom širom svijeta. U tek 18 zemalja virus još nije uspio ući.

Među 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, 18 država nisu prijavile nijedan slučaj Covida-19, prenosi BBC podatke američkog Univerziteta Johns Hopkins University. To su Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalovi otoci, Mikronezija, Nauru, Sjeverna Koreja, Palau, Samoa, Sveti Toma i Princip, Solomonska Ostrva, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Međutim, stručnjaci ističu kako pojedine zemlje ne prijavljuju slučajeve, zbog čega je zabrinuta i Svjetska zdravstvena organizacija. Na primjer, Sjeverna Koreja tvrdi da nema nijedan slučaj, kao i Jemen koji je u razornom ratu.

Ipak, postoje zemlje do kojih virus sigurno nije došao, a to su uglavnom daleka ostrvska mjesta. U vrijeme oštrih mjera prevencije širenja virusa, takve zemlje su izvorni samoizolatori, piše BBC.

Nauru, u Tihom okeanu, udaljen je gotovo 320 kilometara od bilo kojeg mjesta. Ostrvo Banaba, dio Kiribatija, najbliža je zemlja do Naurua. Najbliži grad sa aerodromom je Brisbane, 2.500 kilometara jugozapadno.

Nauru je druga najmanja država UN-a sa nešto više od 10.000 ljudi te ujedno jedno od najmanje posjećenih mjesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u posljednjim podacima UN-a, jedan turistički operator kaže da zemlja ima samo 160 turista godišnje.

Možda bi mnogi pomislili da nema brige za tako udaljeno mjesto, zemlja s jednom bolnicom, bez respiratora i nedostatkom medicinskih sestara ne smije rizikovati pojavu Covida-19.

Politika ove zemlje je “hvatanje i zadržavanje”, kaže predsjednik Naurua Lionel Aingimea.

“Držimo stvari pod kotrolom na granici. Oni koji su u karantinu svakodnevno se provjeravaju na simptome. Kada su neki dobili groznicu, izolirani su i testirani na Covid-19. Njihovi uzorcu su poslani u Australiju, ali svi su bili negativni na koronavirus”, kazao je Aingimea.

Iako su preživjeli krizu, Naurujci su mirni i pribrani, kaže predsjednik. Zahvalni su drugim zemljama na pomoći, posebno Australiji i Tajvanu s kojima je Nauru u stabilnoj vezi.

I dok pokušava održati stabilnu epidemiološku situaciju u svojoj zemlji, predsjednik Aingimea kaže kako se nada da će molitve njegovog naroda pomoći ostalim zemljama koje je snašla teška kriza.

Colin Tukuitonga, stručnjak za javno zdravstvo i bivši povjerenik Svjetske zdravstvene organizacije, a sadašnji prodekan medicinske škole na Univerzitetu Auckland, ističe kako mala siromašna mjesta nemaju drugog načina nego da pojačaju kontrolu na granicama i kontrolišu svoje stanovnike.

“Ova mjesta nemaju snažne zdravstvene sisteme. Oni su mali, krhki, mnogi nemaju respiratore. Ako im se desi epidemija, to bi značajno smanjilo njihovu populaciju”, kaže Tukuitonga.

On dodaje i kako su stanovnici ostrvskih država Tihog okeana već lošeg zdravlja.

“Mnoga od ovih mjesta imaju visoku stopu dijabetesa, srčanih bolesti i bolesti prsnog koša. Sva ta stanja povezana su s težim oblikom Covida-19. Ukoliko bi došlo do teške epidemije u bilo kojoj od malih zemalja Tihog okeana, morali bi poslati svoje pacijente u inozemstvo. Ali to je mnogo lakše reći nego učiniti u vrijeme kada države zatvaraju svoje granice”, pojašnjava Tukuitonga.

Stoga, on dodaje kako je svim ovim zemljama najbolje da ostanu na nula slučajeva koronavirusa.

Međutim, doktor Peter MacPherson, stručnjak za javno zdravstvo iz škole za tropsku medicinu u Liverpoolu, ističe kako je sigurno da će virus doći u gotovo svaki dio svijeta. On dodaje kako je poprilično uvjeren da će se Malavi izboriti s epidemijom.

Stoga, ukoliko to nisu Malavi, pitanje je koje je posljednje mjesto na svijetu koje bi mogao zahvatiti Covid-19.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *